Acasă » New » Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă, un proiect GRIVIȚA53 @ Galeria CREART

Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă, un proiect GRIVIȚA53 @ Galeria CREART

Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă

un proiect GRIVIȚA53 @ Galeria CREART

 

curator: Ana Daniela Sultana

 

27 martie – 7 mai 2023

Vernisaj: 27 martie 2023, ora 16.00 – cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului

 

 

Expoziția reunește reproduceri ale celor 19 ouă supradimensionate, precum și un ou Grivița53 în dimensiune reală (semnat de Dalina Bădescu și de Cristian Mungiu) din cadrul Festivalului Ouălor, inițiat de scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian în 2019, când personalități importante ale artei, sportului, muzicii, teatrului și ale altor industrii creative au acceptat provocarea de a da o identitate vizuală unică fiecărui ou (cu înălțimea de 2 metri, din poliester armat și fibră de sticlă) și de a le transforma în lucrări de artă.

 

„Ouăle Grivița53 au deja un parcurs itinerant prestigios (au fost expuse la MNAC, la mall, etc.), găsindu-și locul în memoria noastră colectivă alături de expresia «primul teatru construit împreună (de la zero)». Contextul în care le readucem în atenția publicului, în primăvara lui 2023, nu rezidă doar în celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului (aceasta este doar un pretext), ci, mai cu seamă, în importanța și necesitatea solidarității comunității acum, mai mult ca oricând, odată cu demararea șantierului, întrucât pe 1 martie anul acesta a început construcția per se a teatrului din Grivița 53. Totodată, expoziția «Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă» prefațează o nouă campanie caritabilă similară Festivalului Ouălor, în care, de această dată, suportul pe care artiștii, respectiv creatorii, vor desena sau picta va fi chiar cărămida. Pornind de la principiul conform căruia întregul se reflectă în parte, iar partea în întreg, selecția expozițională de față constituie un mic fragment din ceea ce înseamnă forțele care au fost angrenate în materializarea acestui proiect numit și «insula imaginară pe care visăm să construim experiențe», pentru a o cita chiar pe Chris Simion-Mercurian, vizionara și inițiatoarea întregului concept Grivița53.” (Ana Daniela Sultana)

 

„Asta admir la proiectul Grivița53. Pasiunea. Energia. Și hotărârea. De a urma un vis. Oricât de greu ar fi. Merită să le urmăm exemplul. Merită să-i ajutăm. Ajutați-i și voi. Pe cei care îndrăznesc să viseze. Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă, visul lor va prinde contur. Și ne va bucura pe toți, la sfârșit.” (Cristian Mungiu)

 

„Compoziția pornește de la o selecție de skyline-uri ale orașelor de pe partea nordică (sus) și de pe partea sudică (jos) a mapamondului. Ele indică de fapt Ecuatorul Oului pe care Cristian Mungiu […] l-a conceput ca un Univers. […] Astfel că brâul negru semnifică partea telurică, grea – Pământul, iar cele două calote – nordică și sudică – sugerează bolta celestă pe care am încercat să o populez cu constelații, în special cu cele zodiacale.” (Dalina Bădescu)

 

„Astăzi, 1 martie (2023), am început construcția Grivița53 – primul teatru construit de la zero de comunitate, o inițiativă în care manifestul personal și implicarea emoțională sunt mai presus de funcții, statut, job. […] Grivița53 este mai mult decât construcția unui teatru…este construcția unui spirit. Vom lăsa în urmă nu doar un teatru, ci povestea unor oameni care au putut fi cu adevărat împreună. Finanțarea construcției Grivița 53 este asigurată din contribuție proprie, donațiile ctitorilor, sponsorizări și prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Mulțumesc tuturor celor care au făcut ca proiectul să ajungă în această etapă.” (Chris Simion-Mercurian)

 

Creatorii care au îmbrățișat, în 2019, inițiativa de a transforma ouăle cu înălțimea de 2 metri, din poliester armat și fibră de sticlă, în lucrări de artă sunt: Arantxa Etcvheverria, Alexandra Nechita, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Mihai Popescu și Florin Samoilă, Oana Pellea și Mirela Trăistaru, Alex Găvan și Adina Mastalier, Valeria Van Groningen și Chris Simion-Mercurian, Horațiu Mălăele și Cristi Farcaș, Maia Morgenstern și Cabiria Morgenstern, Alexandru Tomescu și Ana Munteanu, Ivan Patzaichin și Marius Burhan, Cristian Mungiu și Dalina Bădescu, Dan Perjovschi & Band of Illustrators: Sorina Vazelina, Tuan Nini, Laurie Mouret, Irina Iliescu, Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) și Ramona Chirică, Mirela Trăistaru, Iuliana Vîlsan, Marius Manole, Vasile Murivale, Mihai Dobrovolschi și Vlad Fodor.

 

Cine ne iubește



Citește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1714569953.7654 s