Acasă » Despre noi » Informatii de interes public » Programe si strategii

Programe si strategii

creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, serviciu public de cultură subordonat Primăriei Capitalei, are misiunea de a prezenta o ofertă culturală de calitate, dedicată cu precădere publicului local, dar și celui național și internațional. Acesta este succesorul Centrului de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare București (iniţial Casa de Creaţie a Bucureştiului), înființat în anul 1957.

Agenda culturală complexă, adresată tuturor categoriilor de public, a propus un număr mediu anual de peste 70 de evenimente, abordând toate genurile artistice şi amplificând componenta educativă, proiecte realizate cu preponderență de serviciul public, precum și în calitate de co-organizator sau partener, alături de colaboratori instituționali și independenți de renume. Luând în considerare anii recenți, cu o activitate neafectată de contextul epidemiologic și economic al anului 2021, prezența publicul participant a fost estimată la o medie anuală de 1,5 milioane de spectatori și vizitatori, rezultatul certificând îndeplinirea misiunii instituției de a garanta accesul la manifestări culturale, educative şi de petrecere a timpului liber.

Programele organizate în anul 2021, în aer liber, în spațiile multifuncționale proprii (Teatrelli, Grădina cu Filme – Cinema & More, Galeria creart), în locații partenere, precum și în mediul online, au înregistrat o prezență a publicului de 250.000 de spectatori și vizitatori, un reach total de 8.000.000 pe paginile de Facebook proprii și de 527.000 pe paginile de Instagram proprii și 550.000 de vizualizări ale materialelor video postate pe canalele proprii de comunicare.

Încă din anul 2013, a existat o preocupare continuă de a transforma sediul propriu din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, într-un hub cultural al orașului, prin amenajarea unor spații multifuncţionale indoor și outdoor. Astfel, unicul spațiu de tip cafenea artistică al Municipalității, Teatrelli, este dedicat artelor performative și oferă o experiență culturală completă, concentrându-se cu precădere, dar nu exclusiv, pe teatru inovator, tehnologie, tânăra generație de artiști, fiind locul de întâlnire între teatru și alte zone ale artei – dans, performance, muzică, artă conceptuală. Grădina cu Filme – Cinema & More reprezintă una dintre cele mai apreciate locații culturale estivale din centrul Capitalei, propunându-și, de peste 8 ani, să recreeze atmosfera grădinilor de vară, printr-un spațiu dedicat artei cinematografice, muzicii, spectacolelor de teatru, de improvizație și dezbaterilor culturale. Galeria creart, spațiu dedicat artei contemporane de tipul white box, găzduiește solo-show-uri de artă vizuală, continuând să se impună ca referință în circuitul cultural bucureștean, listată în ghidul revistei Artforum – una dintre cele mai importante publicații internaționale dedicate artei contemporane.

În ultimii 16 ani, având ca unic scop promovarea și susținerea valorilor autohtone, echipa creart s-a preocupat permanent de realizarea unor programe culturale care să creeze, la nivel local, național și internațional, brand-uri ale Bucureștiului și ale României, concepte de tradiție, recunoscute ca atare de public și de mediul artistic. De la promovarea creației românești arhaice, obiectiv unic al creart la nivelul instituțiilor de cultură subordonate Municipalității, la abordarea artei moderne și contemporane în toate genurile ei, și până la inovația în artele vizuale, prin proiecte proprii și în parteneriat cu industriile creative publice și private, naționale și internaționale, agenda multianuală și-a propus integrarea Bucureștiului în rețeaua mondială a marilor orașe culturale.

Proiectele care definesc activitatea instituției, întrunesc deja un număr important de ediţii și au devenit brand-uri culturale ale orașului, sunt: iMapp Bucharest – Winners League (7 ediţii) – cel mai mare eveniment de New Media Art din România și în top 3 concursuri de video mapping la nivel internațional; Bucharest Christmas Market – Târgul de Crăciun București (14 ediţii) – evenimentul oficial al Municipalităţii, recunoscut în reţeaua internaţională www.christmasmarkets.com, Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” (13 ediţii) – unicul festival internațional de folclor din București, IEsc – urban, contemporan, românesc (6 ediții) – eveniment dedicat Zilei Universale a Iei, Creative Fest (6 ediţii) – cel mai mare festival de artă şi cultură urbană din Bucureşti, Tradiții și Flori de Sărbători (10 ediții) – târg de Paște.

Programele outdoor descrise mai sus, reprezentative pentru Capitală, au fost concepute pentru categorii de public distincte și acoperă preferințe diversificate de recreere și petrecere a timpului liber, garantând accesul la cultură al cetățenilor și coeziunea comunităților. De asemenea, evoluția fiecăruia dintre acestea reprezintă un important factor în susținerea turismului cultural la nivelul oraşului, având deja rezultate notabile și fiind confirmate ca repere.

Pe lângă cele expuse anterior, activitatea instituției este centrată, de asemenea, pe promovarea valorilor românești în străinătate. În acest sens, parteneriatele cu instituțiile de resort, respectiv Institutul Cultural Român, ambasadele și consulatele României, municipalitățile diverselor state, rămân de importanță majoră pentru creart, ca reprezentant cultural al Capitalei în rețelele artistice internaționale.

Totodată, creart susține, în fiecare an, diverse evenimente culturale independente, devenite, în timp, puncte de reper ale vieții artistice bucureștene, dar și proiecte aflate în stadiul de inițiativă, care dovedesc oportunitatea și conformitatea cu obiectivele proprii. În activitatea instituției se regăsesc deja, de foarte mulți ani, interesul, obiectivul și proiectele aplicate dedicate susținerii noii generații de creatori, reprezentanți ai artei contemporane.

Atât prin producțiile și evenimentele în care constă activitatea spațiilor multifuncționale proprii (Teatrelli, Galeria creart, Grădina cu Filme – Cinema & More), prin programe culturale outdoor, cât și prin parteneriate și colaborări cu industria culturală privată, creart sprijină și promovează artele emergente și noile direcții în muzică, teatru, film, arte vizuale, street art.

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1718617279.0283 s