Acasă » Expoziții – Galeria creart

Expoziții – Galeria creart

Galeria creart găzduiește expoziții de pictură, fotografie, de artă tradițională românească, de ilustrații și, nu în ultimul rând, de arhitectură modernă. Prin intermediul expozițiilor găzduite sau organizate, creart sprijină artiștii, oferindu-le spațiul optim pentru expunerea lucrărilor, și încurajează tinerii artiști aflați la început de carieră să interacționeze cu profesioniști din aceste branșe.

1. Expoziția de fotografie „Inspired by Bucharest”

16 septembrie – 20 octombrie 2013, Galeria creart 

Prima expoziție care a avut loc în sediul creart din Piața Alexandru Lahovari a fost expoziția de fotografie „Inspired by Bucharest”, care s-a desfășurat în perioada 16 septembrie – 20 octombrie 2013. Aceasta a reunit lucrările celor mai buni 12 fotografi dintre cei care au participat la concursul organizat de site-ul B 365.ro – „ Top 15 cele mai frumoase fotografii din Bucureşti”: Vlad Eftenie, Mihai Petre, Alex Mazilu, Aurel Vîrlan, Marius Iancu, Marius Georgescu, Dani Ioniță, Andrei Bîrsan, Alex Gâlmeanu, Mirela Momanu, Robert Trică şi Irina Groza. Lucrările expoziției au dezvăluit frumusețea unui oraș imprevizibil, colorat, dinamic. Un București al contrastelor, în care fiecare locuitor vibrează, simte și trăiește altfel și care constituie o permanentă sursă de inspirație.

2. Expoziția „Pop Cult Ego”

29 octombrie – 17 noiembrie 2013

Cea de-a doua expoziție gazduită de creart a fost „Pop Cult Ego”, expoziție de ilustrație și street art, care a avut loc în perioada 29 octombrie – 17 noiembrie 2013. Lucrările au stat sub semnătura a 11 artiști: Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu), Matei Branea, Noper (Radu Pop), KITRA (Nicu Duta), Sorina Vazelina (Sorina Vasilescu), Andy „Sinboy” (Andrew Luke), Potop (Șerban Mocanu),  Noni (Florin Mos), Giorge Roman, Lia Bira și Ionuț Popescu.

Începând cu ultimii ani, a devenit evidentă o dezvoltare extraordinară a artei urbane și a creativului tânar, care își exprimă într-o formă palpabilă relația cu împrejurimile sale. Scopul urmărit de creart prin organizarea acestei expoziții este, în primul rând, de a oferi o platformă de expunere în serviciul tinerilor creatori, care prin arta lor au reușit să se facă apreciați și respectați.

Alexandru Ciubotariu, co-host-ul evenimentului, este un artist care traiește și lucrează în București. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru proiectul „Muzeul Benzii Desenate”. Creația de street art l-a făcut cunoscut ca Pisica Pătrată.

3. Expoziția „Crăciun ilustrat”

2 decembrie 2013 – 2 februarie 2014, Galeria creart 

La Galeria creart a putut fi vizitată expoziţia „Crăciun ilustrat“, care a cuprins lucrările a 11 artiști români, membri ai  Clubului Ilustratorilor: Stela Lie, Adriana Oprița, Sebastian Oprița, Bianca Hațeganu, Emanuela Balint, Veronica Neacșu, Luminița Dumitrache, Margareta Udrescu, Oana Ispir, Mihaela Paraschivu, Alexandra Rădulescu.

Curatorul expoziției a fost Stela Lie, alături de cei doi asistenți ai săi, Adriana Oprița și Sebastian Oprița. Cei mari şi cei mici au fost invitaţi să descopere sau să redescopere lumea poveştilor prin intermediul unor ilustraţii originale, obiecte inspirate din poveştile ilustrate în planşe, realizate chiar de membrii Clubului Ilustratorilor, întâlniri cu artiştii, tururi ghidate ale expoziţiei, ateliere de creaţie.

4. Expoziția „Suflet și culoare”

25 martie – 25 aprilie 2014, Galeria creart 

Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţi, a organizat cu ocazia sărbătorilor pascale expoziţia ,,Suflet și culoare”, care s-a desfășurat în perioada 25 martie – 25 aprilie 2014. Reuniți în acelaşi spațiu expozițional, Galeria creart, sub titlul generic ,,Suflet şi culoare”, au expus Ileana Hotopila, Radu Dinca şi Florin Poptean.

Această expoziție a fost un omagiu adus artei tradiționale, această formă de comunicare a trecutului cu prezentul, a creatorului cu privitorul, oferind iubitorilor de frumos ocazia de a se delecta vizual cu o colecție de ouă încondeiate, icoane şi obiecte din lemn. Astfel, expoziția de față a dezvăluit publicului un strop din măiastra compoziție ornamentală, estetică și artistică pe care țăranul român a creat-o și a sintetizat-o de-a lungul timpului.

5. Expoziția de costume „Haina ca o taină”

17 iunie – 12 iulie 2014, Galeria creart 

creart a organizat, în cadrul seriei de evenimente prilejuite de împlinirea a 555 de ani de atestare documentară a capitalei – BUCUREȘTI 555, expoziția de costume populare „Haina ca o taină”, Galeria creart devenind una dintre principalele atracții ale bucureștenilor în materie de artă românească importantă. 

Realizarea acestei manifestări complexe a fost rezultatul colaborării profesionale dintre doamna Elise Stan, dr. în muzicologie, etnomuzicolog, realizator de emisiuni TV și doamna dr. Doina Dascalu Isfanoni, istoric de artă, cercetător etnolog. Expoziția „Haina ca o taină” a prezentat costume populare de femei și bărbați din diferite zone etnografice ale țării, costume care fac parte din colecția personală a doamnei Elise Stan. 

Expoziția a reunit aproximativ 15 de piese de port popular românesc și a pus în valoare statutul costumul popular ca obiect de patrimoniu național, expus azi în muzee ca sursă de inspirație pentru ținuta scenică a interpreților de muzică populară sau pentru creația vestimentară a unor celebre case de modă din țară și din străinătate. 

6. Expoziția Costin Craioveanu

11 august – 31 august 2014, Galeria creart 

În luna august 2014, creart a găzduit expoziția de pictură ce a stat sub semnătura deja cunoscutului Costin Craioveanu. Expoziția a scos în prim plan atuurile tânărului pictor – tablourile sale putând fi ușor recunoscute prin puterea culorilor, expresivitate și sinceritate. Lucrările atrag atenția instant și pot decora spațiul cu energia lor debordantă.

Costin Craioveanu este cunoscut în mare parte pentru lucrări ce înfăţişează persoane publice din ţară şi de peste hotare. A vândut în toată lumea peste 3000 de tablouri şi a expus în câteva locații renumite din Marea Britanie. Setea pentru originalitate şi nonconformism l-au făcut pe artistul Costin Craioveanu unul din cei mai cunoscuți pictori români contemporani. Stilul său avangardist şi culorile vii reamintesc de pop-art-ul anilor ’60 (Andy Warhol).

7. „Cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză activi la București”

9 – 30 septembrie 2014, Galeria creart 

creart a organizat în Galeria creart expoziția de arhitectură „Cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză activi la București”, sub îndrumarea Prof. Dr. Acad. Răzvan Theodorescu. Expoziția a prezentat cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză ce au creat la București: Paul Louis Albert Calderon, Cassian Bernard, Alfred Jules Paul Gottereau, Albert Balu, Louis Blanc. Aceștia au avut ca interes 16 obiective din capitala noastră: Ateneul Român, Fundația Carol, BNR, Palatul CEC, Casa Oamenilor de Știință, Poșta (Muzeul de Istorie), Bursa, Casa Armatei, Hotel Bulevard, Hotel Capșa, Hotel Continental, Universitatea din București.

Imaginea dinamică a unui oraș în plină dezvoltare, uneori haotică, este greu de fixat. Bucureștiul reușește performanța de a reuni într-o imagine particulară o multitudine de stiluri arhitecturale și diferite concepții urbanistice. Secretul acestei particularități este greu de redat pentru cel care prezintă doar fragmente ale întregului. Ambiția expoziției este a fost aceea de a surprinde oceanul în sclipirea unei picături.

În perioada 4 – 20 iunie 2014, expoziția a fost prezentă în Rabat, capitala Marocului, în sediul Bibliotecii Naționale a Marocului. Evenimentul a cuprins mai multe manifestări culturale: proiecția filmului documentar „Cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză activi la București” ce a prezentat principalele obiective ale celor cinci arhitecți.

8. Expoziția „Darul magilor”

24 noiembrie – 20 decembrie 2014, Galeria creart 

În această perioadă, Galeria creart a reprezentat o atracție culturală, în materie de artă iconografică autentică, fiind gazda unei frumoase expoziții ce conține lucrări de artă tradițională laică și religioasă.

Evenimentul a adus pe simeze străluciți reprezentanți ai iconografiei românești, care au impus valorile noastre creștine pe meridianele lumii: Grigore Popescu – Muscel, Maria Popescu Dragomir, alături de Valeriu Stoica, Marian Manole, Ana Maria Marinică, Nicolae Nestor, Diana Elena Borundel, Iulian Mâță, Loredana Sârb, Gheorghe Coman, Tania Finica, Paul Finica și Gabriel Militaru.

Despre eveniment au vorbit Prof. Univ. Dr. etnolog Doina Ișfănoni și muzicolog Dr. Cleopatra David.

9Expoziția de păpuşi „Mitologii textile”

23 februarie – 9 martie 2015, Galeria creart

În perioada 23 februarie – 09 martie 2015, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat la Galeria creart o expoziție cu păpuși de colecție ale artistei Ana Ponta.

În cadrul evenimentului, Ana Ponta a expus o gamă variată de păpuși de colecție care și printr-un exerciţiu de măiestrie, a transpus publicul larg în lumea păpuşilor decorative de colecţie. Fiecare exemplar este unicat și realizat manual. Artista a reușit să aducă la realitate, prin intermediul păpușilor, o lume magică, colorată și emoționantă.

Prin această expoziţie, creart a urmărit diversificarea plajei de expozanți, urmărind în același timp, promovarea artiștilor locali și creativitatea lor exprimată în diverse forme. În cele trei săptămâni, expoziția a atras un număr de peste 300 de vizitatori.

10. Expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale

30 martie – 2 aprile 2015, Viena

În perioada 30 martie – 2 aprilie 2015, creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Viena, a organizat la sediul acestuia, un nou eveniment cultural, expoziţia de instrumente tradiționale românești, care a oferit  iubitorilor de muzică ocazia de a se delecta cu o colecție de instrumente muzicale autentice.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 31 martie 2015, începând cu ora 19:00, la sediul Institutului Cultural din Viena, situat în strada Argentinier nr. 39, în prezența colecționarului și curatorului domnul Ovidiu Papană. La vernisaj au fost prezente peste 40 de persoane, iar pe toată perioada expoziției am atras un număr de aproximativ 150 de persoane.

Vernisajul a decurs ca o  manifestare spectaculară și interactivă în care domnul profesor Ovidiu Papană a susținut o  prezentare generală  a colecției ce conține peste 100 de instrumente muzicale, aceasta fiind urmată de o serie de demonstrații. Printre instrumentele prezente la expoziție se numără: ocarina, fișconi, vioara cu țeluri, opinca cu pinteni. Colecția domnului profesor Papană conține instrumente muzicale specifice din diferite zone ale României, dar și instrumente clasice, precum: nai, vioară, fluier etc.

În cadrul vernisajului a avut loc și un spectacol de muzică tradițională românească susținut de artiștii Marius Zorilă – dirijorul Orchestrei Naționale Valahia și solista Lavinia Goste, interpretând melodii din repertoriu propriu, dar și melodii ale unor artiști consacrați, precum: Frații Petreuș, Maria Tănase, Ileana Sărăroiu etc.

11. Expoziţie de icoane „Porţile Cerului”

 30 martie – 14 aprilie 2015, Galeria creart 

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Galeria creart a devenit una dintre principalele atracţii ale bucureştenilor, în materie de artă iconografică autentică, fiind gazda unei frumoase expoziții compusă din  lucrări de artă tradițională laică și religioasă alaturi de ceramica artistei Georgeta Florentina, cu inspirație din cultura Cucuteni-Ariusd.

Evenimentul a adus pe simezele galeriei, străluciți reprezentanți ai iconografiei românești, care au impus valorile noastre creștine pe meridianele lumii: Grigore Popescu-Muscel, Maria Popescu Dragomir, Marian Manole, Nicolae Nestor, Diana Elena Borundel, Valeriu Stoica, Mihaela Bădescu, Gabriela Militaru, Mihaela Stan, Ileana Ometiță, Gheorghe Coman, Ecaterina Mihai, Maria Măciucă și Elena Oana Agapie.

În deschiderea expoziției, a susținut un discurs despre arta tradițională laică și religioasă, Prof. Univ. Dr. etnolog Doina Ișfănoni. În cadrul vernisajului din ziua de 30 martie 2015, au fost prezenți circa 50 de admiratori ai artei iconografice, iar expoziția a fost vizitată în cele 2 de săptămâni de aproximativ 150 de oameni.

12. Expoziţia de păpuşi şi jucării „Joc, Joacă, Jucărie lemn și textil

25 mai – 3 iunie 2015, Galeria creart 

Ȋn cadrul expoziției, artiștii Florin Poptean și Ana Ponta au pregătit cu har şi pasiune jucărele din lemn și pânză oferind bucurie atât copiilor, cât și părinţilor sau bunicilor.

Florin Poptean, absolvent al Facultăţii de Arte Decorative şi Design, construiește jucăriile din diverse esențe, nuc, tei, arin, salcâm, prun. Unele jucarii sunt din lemn natur, altele pictate ȋn culori vesele. Bucuria cu care artistul confecționează jucariile este transmisă și copiilor prin ingeniozitatea cu care conferă formă și culoare bucăților de lemn.

Artista Ana Ponta, cu o vastă experiență în domeniul textilelor, ne-a transpus în lumea păpușilor de colecție, iar țesaturile, texturile și culorile expoziției au transformat Galeria creart, într-un spațiu de poveste.

Expoziția a fost vizitată de 100 de persoane, admiratori ai meșteșugurilor originale.

13. Expoziţie de ii „Ia – Bluza Românească”

16 – 25 iunie 2015, Galeria creart 

creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat la Galeria creart expoziția de costume populare specific zonei Maramureșului, aparținând artistului popular Iulia Corău.

Au fost prezentate peste 40 de piese autentice, unicate, unele cu vechime de peste 100 de ani, reprezentând costume de sărbătoare din zonă, precum și de costume purtate zilnic, la munca câmpului.

Evenimentul a fost conceput pentru a promova ia ca brand național, în contextul globalizării contemporane, care tinde să şteargă imaginile identitare.

Expoziția a fost deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, cu intrare liberă, participând pe parcursul întregii perioade, un număr de peste 200 de vizitatori.

14. Expoziţie de design textil „Reverie”

20 – 31 iulie 2015, Galeria creart 

În cadrul expoziției, artista Melania Florescu, a prezentat obiecte vestimentare realizate din țesături din bumbac, mătase, poliester sau iută ce au trecut prin una sau mai multe transformări: vopsit, imprimat, legat, pliat, cusut, brodat, realizând o sculptură textilă cu dublu sens, funcțional și estetic.

Artista Melania Florescu este absolventă a Universității de Artă din București, Facultatea de Arte Decorative si Design cu licență în arte textile și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din București.

În data de 20 iulie 2015, ora 17:00, a avut loc la Galeria creart vernisajul expoziției de design textil „Reverie” în cadrul căruia a fost și lansarea de carte „Ex Libris-Antologie de versuri”. Pe parcursul vernisajului au luat cuvântul criticul și istoricul de artă Constantin Hostiuc, pictorul Valeriul Stoica și poeta Florentina Loredana Dalian.

Invitații din cadrul vernisajului din data de 20 iulie au fost: Cleopatra David, Maria Iacob, Loredana Dalian, Gheorghe Dobre, Maria Cosmina Dragomir, Gabriela Vasilescu, Ioana Marin, Ana Maria Dobre și Victoria Milescu.

Expoziția a avut un puernic impact asupra vizitatorilor, aceștia fiind placut surprinși să descopere creațiile artistei Melania Florescu, admirând tehnicile diferite pe care aceasta le-a abordat în realizarea articolelor expuse. Numărul aproximativ de vizitatori a fost de 40 de persoane pe zi.

15. Expoziţie „Icoane pe glajă”

24 – 31 august 2015, Galeria creart 

creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a găzduit în Galeria creart din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7. expoziția pictorului Radu Dincă,  intitulată „Icoane pe glajă”.

Radu Dincă a absolvit Școala Populară de Artă, dar vine și cu o experiență căpătată de la bunicii săi din Ilieni, județul Covasna, care pictau icoane pe sticlă în tradiția școlii de la Nicula. Este pasionat de tot ceea ce înseamnă iconografie și pictură țărănească pe sticlă.

Prin lucrările prezente în expoziţie, artistul a propus publicului o trecere prin diverse zone ale picturii tradiţionale româneşti (Nicula, Arpaş, Scheii Braşovului, Făgăraş ş.a.m.d.), printr-o  abordare personală, păstrând însă tematica, tehnica şi cromatica specifice.

Iconarul a încercat în lucrările sale să rămână cât mai aproape de tehnica secolului al XVIII-lea (tempera cu emulsie de ou), de ornamentica şi de cromatica fiecărei zone şi perioade care i-au servit drept sursă de inspiraţie, folosind cu precădere culori minerale şi pigmenţi naturali, care au o mare transparenţă şi creează un cu totul alt aspect vizual decât cel obţinut cu culori moderne (ce sunt mai opace, intense şi saturate).

16. Expoziţie cu mutaţii urbanistice şi arhitecturale “De 25 de ori Bucureşti”

 7 – 30 septembrie 2015, Galeria creart 

19 – 23 octombrie, ICR Viena

1 decembrie 2015 – 29 februarie 2016, Berlin 

La Galeria creart a fost organizată o expoziție ce a analizat mutațiile urbanistice și arhitecturale din Capitala României din ultimii 25 de ani, intitulată „De 25 de ori Bucureşti” (1990-2015) – Un sfert de veac în București, fiind un  eveniment cultural de excepție.

Douăzeci și cinci de ani reprezintă, practic, o generație. Este momentul unui bilanț în care să ne privim Capitala și să cercetăm – cu afecțiune, dar și cu distanță critică – mutațiile care au avut loc în București în această perioadă, precum și reflectarea acestora de către literatură și arte.

Evenimentul a fost conceput ca o manifestare spectaculară și interactivă, un dialog direct între expozanți, artiști și publicul vizitator. Acesta a cuprins o expoziție formată din 36 de panouri cu dimensiunea de 1,5 m lăţime şi 2,5 m ȋnălţime, dedicată albumelor de artă, arhitecturii și literaturii, care au avut ca subiect central Bucureștiul, proiecția unui film cu durata de 20 de minute, de prezentare a stadiului la zi a urbanismului și arhitecturii intitulat „Bucureşti, o Capitală recuperată” şi lansarea unui catalog – antologie cu texte, cu proiecte reprezentative scrise sau desenate în această perioadă despre București.

La vernisaj au fost prezenți şi au ţinut alocaţiuni, domnul academician Răzvan Teodorescu, domnul prof. dr. arhitect Augustin Ioan, domnul prof. dr. arhitect Marius Marcu Lapadat, decanul Facultății de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, doamna arhitect Mariana Celac şi curatorul expoziţiei, domnul  Ionel Stoicescu.

Numeroase instituții culturale din diverse țări, printre care Maroc și Germania, au solicitat itinerarea panourilor expoziţionale în vederea organizării unor expoziții.

17. Expoziţie „Strada mă iubeşte”

10 – 30 noiembrie 2015, Galeria creart 

creart a găzduit expoziția de fotografie „Strada mă iubește” / ”Street loves me”, semnată de fotograful Aurel Vîrlan. Ideea expoziției a reiterat un simbol al societății urbane –strada, un spațiu de tranziție, care proiectează povești unice în cadrele de fotografie. Această idee a fost conturată de către autor după vizualizarea fotografiilor lui Henri Cartier Bresson, aducând în centrul atenției strada, văzută, de data aceasta, sub o altă lumină. Astfel, după numeroase cadre, autorul a pus bazele unei expoziții încărcate cu simboluri ale fascinantelor străzi, pregătite a fi descifrate de către vizitatorii pasionați de arta fotografică.

Expoziția cu intrare liberă a surprins drumuri, personaje, peisaje, stări și emoții, întâlniri, jocuri de copii sau clădiri, toate elementele alcătuind un univers de poveste, care după imortalizarea cadrelor de fotografie și-a păstrat, însă, frumusețea  naturală.

Pe parcursul celor 11 zile, în cadrul expoziției „Strada mă iubește” / ”Street loves” au fost expuse în Galeria creart 52 de fotografii. Expoziția a fost vizitată de aproximativ 150 de admiratori ai artei fotografice.

18. Expoziţie de păpuşi „Poveşti de iarnă”

3 – 30 decembrie 2015, Galeria creart 

Artista Ana Ponta, cu o experiență de 35 de ani în domeniul textilelor, a realizat un adevărat exercițiu de măiestrie și ne-a transpus în lumea păpușilor decorative de colecție, fiecare exemplar expus fiind unicat și realizat manual.

Prin intermediul păpușilor, artista a reușit să aducă la realitate o lume magică, colorată și emoționantă, captând atenția și interesul celor mici și celor mari. Expoziția s-a bucurat de un public numeros, fiind prezentă în galerie pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, și a fost admirată atât de vizitatorii prezenți special pentru aceasta, cât și de publicul evenimentelor organizate în acea perioadă în sala Teatrelli, precum spectacolul extraordinar de Crăciun „Silent Night”, Lansarea calendarului 2016 – Leontina Văduva 30, piesele de teatru „Slugă la doi stăpâni”, „Joc de pisici”, „Mon Cabaret Noir”, „Plăcintă cu mere”, și concertele Nicu Alifantis & Zan, Paula Seling, Analia Selis.

Prin această expoziţie, creart a urmărit diversificarea plajei de expozanți, și susținerea unui artist contemporan, local.

19. Expoziția „Mitologii textile”

23 ianuarie  – 9 februarie 2016

Noua Galerie a Institutului din Cannaregio 2215 – Veneția

Expoziția de artă decorativă „Mitologii textile” a artistei Ana Ponta a marcat prima participare a unei instituții de cultură a Municipalității Bucureștiului în cadrul programului oficial al Carnavalului de la Veneția 2016.

Expoziția Anei Ponta a cuprins o gamă variată de păpuși decorative de colecție – peste 30 de exponate – toate fiind dovada unui adevărat exercițiu de măiestrie. Fiecare exemplar,  unicat, prezentat în cadrul expoziției, a fost realizat manual, artista reușind astfel să aducă la realitate, prin intermediul păpușilor, o lume magică, colorată și emoționantă. Expoziția s-a bucurat de un real succes, la vernisaj fiind prezente aproximativ 60 de persoane.

20. Expoziția „dordedor”

22 februarie – 11 martie 2016, Galeria creart 

Cinci artiste, absolvente ale Universității Naționale de Artă București, Departamentul Grafică – Amalia Dulhan, Flavia Popescu, Stela Lie, Mihaela Paraschivu și Veronica Neacșu şi-au propus să transmită, prin intermediul expoziției, emoția feminină, exprimată prin cuvântul „dor”. Deși dragostea este un subiect dificil de abordat într-o expoziție, din cauza uzării conceptului, de această dată a fost prezentată o viziune nouă, a unei generații tinere de artiști.

În toate lucrările expuse în cadrul expoziției atenția a fost concentrată asupra expresiei liniare, formei, griurilor, și mai puțin asupra culorii. Deși imaginile au reflectat un aer internațional, în subtext s-a aflat ascuns spiritul românesc și un val de emoție feminină, atât de frumos exprimate în limba română prin titlul expoziției „dordedor”.

21. Expoziţia itinerantă „De 25 de ori Bucureşti”

3 martie 2016, Ambasada României la Berlin

Expoziţia itinerantă de arhitectură „De 25 de ori Bucureşti” a fost prezentată la sediul Ambasadei României la Berlin la sfârșitul lui 2015, cu ocazia Zilei Naționale a României. În completarea evenimentului și ca urmare a interesului de care s-a bucurat expoziția, în data de 3 martie 2016 a fost organizată o conferință la sediul Ambasadei României la Berlin, dedicată prezentării direcţiilor din arhitectura ultimilor 25 de ani din București.

Colocviul a fost susținut de doi dintre autorii expoziției – prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat. Expoziția „De 25 de ori Bucureşti” este semnată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, curator – drd. Ionel Stoicescu.

22. Expoziția „Din generație în generație. O nouă Haggadah de Arik Brauer”

5 – 15 aprilie 2016, Galeria creart 

Expoziția realizată de Muzeul Evreiesc din Viena a fost prezentată în premieră în țara noastră, cu două săptămâni înainte de Pesach și în contextul în care România a preluat în data de 8 martie 2016 președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Cele 24 de lucrări expuse au oferit vizitatorilor o perspectivă aprofundată asupra evenimentelor centrale din istoria evreilor, văzute prin ochii celebrului artist vienez Arik Brauer, prezent cu această ocazie la București, împreună cu doamna dr. Danielle Spera – director al Muzeului Evreiesc din Viena.

Evenimentul a constituit, de altfel, și o primă colaborare între creart și Muzeul Evreiesc din Viena – două instituții de cultură subordonate unor importante Municipalități – cea a Bucureștiului, respectiv cea a Vienei. Expoziția s-a bucurat de un real interes din partea publicului bucureștean, reunind încă de la vernisaj peste 80 de invitați, dintre care importanți reprezentanți ai mediului diplomatic, ai comunității evreiești, dar și personalități culturale din România.

23. Expoziția de fotografie „Inspired by Bucharest”

10 martie – 15 aprilie 2016

Institutului Cultural Român de la Lisabona

Expoziția de fotografie „Inspired by Bucharest” este o declarație de dragoste adusă Bucureștiului, reunind lucrările a 12 cunoscuți fotrografi români: Vlad Eftenie, Mihai Petre, Aurel Vîrlan, Alex Mazilu, Marius Iancu, Andrei Bîrsan, Marius Georgescu, Dani Ioniță, Robert Trică şi Irina Groza, Mirela Momanu şi Alex Gâlmeanu.

Vernisajul expoziției a fost însoțit de proiectarea și prezentarea filmului „Colțuri de București” al regizorului Vlad Trandafir. Filmul însumează o colecție de întâmplări povestite de iubitori ai Capitalei, care evocă farmecul urbei lor. Totodată, din programul serii a făcut parte un concert de muzică de cameră în interpretarea artiştilor Laurenţiu Ivan Coca (vioară) şi Yan Mikirtumov (pian). Vernisajul s-a bucurat de prezența a aproximativ 100 de persoane.

24. Expoziţia de Paşte „Coloanele Cerului”

18 aprilie – 10 mai 2016, Galeria creart 

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Galeria creart a devenit una dintre principalele atracţii ale bucureştenilor în materie de artă iconografică autentică, fiind gazda unei frumoase expoziții compuse din lucrări de artă tradițională laică și religioasă.

Evenimentul a adus pe simezele galeriei străluciți reprezentanți ai iconografiei românești, care au impus valorile noastre creștine pe meridianele lumii: Grigore Popescu-Muscel, Maria Popescu Dragomir, Alexandru Mateiaş, Nicolae Nestor, Diana Elena Borundel, Tania Dincă, Melania Florescu, Maria Iacob, Valeriu Stoica şi Mihaela Bădescu. Expoziţia a fost vizitată de aproximativ 100 de persoane.

25. Expoziția „Arhitectură și Regalitate”

  • 7 – 22 mai 2016: Castelul Pelișor
  • 26 mai – 30 iunie 2016: Ambasada României la Berlin
  • 31 mai – 15 iunie: Galeria creart 
  • 6 – 16 septembrie 2016: sediul ICR Viena
  • 19 noiembrie – 5 decembrie 2016: Aula Universității Transilvania din Brașov (în cadrul Festivalului „Etnovember”)

Expoziția se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, concepție grafică – arh. Octavian Carabela, coordonator proiect – Acron Creativ.

Expoziţia ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării;  „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior. Totodată, expoziția este însoțită de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, un proiect al Acron Creative).

Prima oară expoziția a fost prezentată publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, vernisajul desfășurându-se în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, ținând cont de faptul că aproximativ 100 de persoane au participat la vernisaj. Expoziția a fost prezentată ulterior la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Au urmat vernisările la Galeria creart , sediul ICR Viena și festivalul „Etnovember”din Brașov (a 18-a ediție).

26. Expoziția „Feminitate” – Ana Ponta

13 – 25 mai 2016, Galeria creart 

Ana Ponta este un artist care iubește materialul textil, știe să-l asculte și să-i primească darurile de peste 35 de ani. Încercările în diverse direcții ale artei – grafică, costum, design de obiect – au culminat în anii din urmă cu modelajul materialului textil.

Pornind de la acest material, artista s-a concentrat pe imaginea femeii, efortul ei creator materializându-se într-o expoziție care a încercat să surprindă esența conceptului de feminitate.

27. Expoziția de costume populare din colecția personală a celebrei interprete Maria Ciobanu

20 – 30 iunie 2016, Galeria creart 

De cele mai multe ori, pentru omul modern, costumul popular reprezintă o ţinută vestimentară specifică timpurilor trecute, care se mai poate întâlni doar în colecţiile muzeelor etnografice sau ale unor pasionaţi de cultură tradiţională.

Renumita interpretă de muzică populară, Maria Ciobanu, este o mare iubitoare de cultură populară românească, care a înţeles că adevăratele valori ale melosului tradiţional pe care le promovează cu maximum de respect pentru Oltenia sa dragă şi pentru Gorjul natal, nu pot fi restituite publicului decât într-o ţinută vestimentară adecvată acestor arii geografice.

Neobosită culegătoare de folclor autentic, Maria Ciobanu nu a ignorat costumul în care rapsozii satelor de odinioară interpretau cântecele învăţate din străbuni, la jocul duminical, la nunţi şi alte petreceri. Acesta este motivul pentru care domnia sa a colecţionat costume din lăzile de zestre ale ţăranilor, adunându-le, an de an, într-o colecţie impresionantă. Astfel, Maria Ciobanu a devenit proprietara unui bogat patrimoniu etnografic, expoziţia dezvăluind doar o mică parte: costumul femeiesc de sărbătoare.

Ceea ce impresionează la costumele prezentate este marea lor diversitate. Armonia şi rafinamentul broderiilor care împodobesc fiecare piesă a costumului subliniază creativitatea femeilor, măiestria și performanţa artistică de care au fost capabile.

Expoziția s-a bucurat de un real succes, adresându-se publicului larg și bucurându-se de prezența a 250 de persoane. Expoziția a fost curatată de către doamna dr. Doina Ișfanoni, istoric de artă și cercetător etnolog.

28. Expoziția de licență a studenților UNArte

7 – 9 iulie 2016, Galeria creart 

În cadrul unui parteneriat încheiat între creart și UNArte, absolvenții Departamentului de Sculptură al universității, promoția 2013 -2016, au avut ocazia de a-și prezenta lucrările de licență și de a intra în contact direct cu publicul iubitor de artă, dar și cu specialiști din domeniu.

Materialele și tehnicile abordate au fost dintre cele mai diverse: de la lucrări clasice sculpturale și instalații, până la obiecte și artă cinetică. Sub genericul „#bis”, expoziția a reunit lucrările artiștilor Gabriel Botez, Ștefan Georgiev, Mircea Nicula, Anton Nistor, Adelina Petcan, Ionuț Postolache, Gabriela Raiu, Oana Sidea, Andrei Simeanu, Ștefan Siminic și Adrian Steriopol. Curatorul expoziției și coordonatorul științific a fost lect.univ.dr. Reka Csapo Dup.

În completarea expoziției, creart a oferit tânărului artist Ștefan Siminic, desemnat câștigător de către o comisie de specialitate formată din cadre didactice ale UNArte, un premiu special, care a constat în organizarea unei expoziții individuale la Galeria creart în perioada 20 – 30 octombrie 2016. Scopul acestui premiu este acela de a încuraja și promova tinerii artiști prin oferirea unei platforme de expunere a lucrărilor.

29. Expoziția „Călătoria Lunii personale în România”

11 – 30 iulie 2016, Galeria creart 

Deplasarea neobișnuită a Lunii prin România a fost înregistrată de către artistul rus Leonid Tishkov prin 14 fotografii și de alți martori oculari prin notițe, însemnări pe hartă și înregistrări video.

La sfârșitul lunii august 2015, locuitorii României au putut observa un fenomen neobișnuit: cărarea lunii, o lumină de 2.000 de kilometri care a străbătut țara. Luna, precum un marker, își lăsa urma pe harta României, observând schimbările Pământului încă de la început: pădurea bătrână de fag și pădurea defrișată din Parcul Național Piatra Craiului; „Pietre vii” – trovanții din Costești și cariere ale zăcămintelor epuizate din Roșia Montană; biserica de piatră plină de lumină din Sântămăria-Orlea și biserica acoperită cu „apele” iazului de decantare din satul părăsit Geamăna, fie zidurile fabricii de formaldehidă din Sebeș și gărdulețul casei din spatele CET Rovinari.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 12 iulie și s-a bucurat de participarea reprezentanților unora dintre cele mai importante organizații care luptă pentru mediu, care au răspuns întrebărilor publicului larg și au prezentat problemele zonelor fotografiate.

Expoziția a reprezentat anul trecut România la ARTCOP 21 – Global Climate Art Festival, care a cuprins 496 de evenimente culturale în 52 de țări. De 12 ani, artistul Leonid Tishkov fotografiază povestea Lunii pe toate continentele, călătorind cu instalația sa în China, Franța, Taiwan, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și Arctica.

30. Expoziția de fotografie „Prin Bucureștiul meu” – Danei Ștefănescu

15 – 25 septembrie 2016, Galeria creart 

În cadrul evenimentului Zilele Bucureștiului, creart a găzduit expoziția de fotografie „Prin Bucureștiul meu” a fotografei Dana Ștefănescu. Expoziția a debutat prin vernisajul ce a avut loc în data de 15 septembrie.

Pozele Danei Ștefănescu, adunate toate sub titlul „Prin Bucureștiul meu”, se bucură de sute de aprecieri pe Facebook, oamenii le distribuie și vorbesc despre ele, așa cum se întâmplă întotdeauna când descoperă ceva cu totul inedit.

Trecut deseori cu vederea prin ghidurile de călătorii, privit chiar de mulți dintre locuitorii lui drept un oraș tern, blamat de cei din provincie pentru aglomerația și atmosfera lui pestriță, Bucureștiul Danei Ștefănescu este viu, candid și plin de romantism. Cei care-l iubesc deja îl vor iubi și mai mult după ce privesc aceste fotografii, cei care încă nu s-au învățat cu felul lui de a fi, îl vor privi de-acum din alte unghiuri, cei care au plecat departe de el, îi vor duce dorul și mai mult, iar toți cei care nu l-au vizitat niciodată își vor dori să ajungă la București.

Fotografa Dana Ștefănescu și-a propus prin acest proiect să arate un București romantic, fermecător și să aducă în sufletele oamenilor amintiri din diverse perioade ale vieții lor. Acest lucru s-a și întâmplat, cu fiecare fotografie postată pe rețelele de socializare, oamenii își amintesc de copilărie, de perioada armatei sau de studenție, spun povești despre Bucureștiul interbelic și completează cu informații despre locurile respective.

Dana Ștefănescu este de părere că Bucureștiul nu și-a pierdut farmecul lui, chiar dacă timpul a lăsat urme incontestabile. „Am descoperit că imaginile mele devin o formă de dialog între oameni, rețelele sociale pot face asta foarte ușor. Îmi place să cred că fotografiile mele sunt un ambasador mut și eficient pentru orașul pe care îl iubesc atât de mult!”, a declarat fotografa.

31. Expoziția „Prietenii mei imaginari” – Ștefan Siminic

20 – 30 octombrie 2016, Galeria creart 

În urma expoziției de licență a studenților Departamentului de Sculptură al UNArte, organizată în iulie 2016, creart și UNArte au stabilit să acorde unui proaspăt absolvent al universității un premiu special: posibilitatea de a organiza o expoziție individuală la Galeria creart . O comisie de specialitate, formată din cadre didactice ale UNArte, l-a desemnat pe Ștefan Sergiu Siminic câștigătorul anului 2016.

Expoziția individuală a tânărului artist, intitulată „Prietenii mei imaginari”, a avut ca temă centrală „fericirea determinată de joc”, lucrările fiind inspirate din copilăria sa. Materialele folosite au fost unele tradiționale, piatra și bronzul, dorind să creeze astfel o antiteză cu tema ludică aleasă. „Prietenii mei imaginari” a însemnat o multitudine de personaje de-a dreptul „imaginare”, influențate de starea pe care artistul a avut-o atunci când le-a creat, materializând astfel o sumedenie de portrete și siluete în diferite ipostaze.

32. Expoziția „Tribute to Nature” – Alexandru Potecă

1 – 15 noiembrie 2016, Galeria creart 

Alexandru Potecă este un artist român care lucrează în București în domeniul sculpturii și al designului. Absolvent al Universitații Naționale de Arte, acesta a urmat studii postuniversitare la Kala Bhavana, Shantiniketan, în India.

Pornind de la ideea „De ce să copiem natura când o putem folosi în mod direct și inteligent”, expoziția „Tribute to Nature” a invitat publicul să descopere o colecție de lămpi suflate manual și acoperite cu frunze de cală, brusture și iederă. Expoziția a fost completată de pahare, mese și corpuri de mobilier colantate cu material organic și ziare vechi printr-o tehnică inspirată din natura unică a Shantiniketanului, ce constă în aplicarea frunzelor și a florilor naturale combinate cu foiță de cupru, pe obiecte obișnuite. Brevetată și cunoscută sub denumirea „vegetal coating”, această tehnică pune în valoare bogăția cromatică și geometria pe care le regăsim exclusiv în natură.

33. Expoziția de fotografie „Ascultă cu mine” – Alex Damian

22 noiembrie – 5 decembrie, 2016, Galeria creart 

„Ideea proiectului Ascultă cu Mine s-a născut acum mai bine de 10 ani, pe când eram în mașină și ascultam un post de radio comercial. Unul dintre MC discuta despre faptul că muzica de la radio este cea pe care ascultătorii și-o doresc s-o asculte, iar eu nu eram de acord cu acest lucru. Am început să mă întreb dacă într-adevăr oamenii ascultă acea muzică de la radio în căștile lor sau cu totul altceva.”, ne-a împărtășit fotograful Alex Damian.

În anii ce au urmat, purtatul căștilor devenise un fashion statement, un trend în creștere, producătorii lansând pe piață modele din ce în ce mai îndrăznețe, încât să-i facă pe oameni să le poarte și ca accesorii vestimentare. Astfel, lui Alex Damian i-a venit ideea să-i întrebe pe oameni ce muzică ascultă cu adevărat și a început să îi surprindă în fotografii, în timp ce aceștia ascultau melodiile preferate.

Ascultă cu Mine se dorește a fi un playlist real al ascultătorilor, având potențialul de a se transforma într-o comunitate a iubitorilor de muzică, unde fiecare poate contribui cu stilul muzical preferat sau poate descoperi formații și interpreți noi.

Vernisajul a fost unul de impact, ce a reușit să reunească în jur de 40 de persoane printre care s-au numărat colegi de breaslă și persoane care apreciază fotografia de calitate, iar expoziția s-a bucurat de admirația a peste 100 de persoane pe tot parcursul desfășurării sale. Expoziția a curprins aproximativ 30 de fotografii, fiecare dintre ele fiind însoțită de către un QR code care prin scanare de pe orice device conectat la Internet, realiza o trimitere directă către melodia pe care protagonistul fotografiei o asculta la momentul realizării acesteia.

34. Expoziția de brazi reinterpretați de Crăciun „Povestea bradului reCrea(r)t

7 – 23 decembrie, 2016, Galeria creart 

Evenimentul și-a propus redescoperirea și reinterpretarea valorilor tradiționale românești cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prin intermediul unuia dintre cele mai îndrăgite obiceiuri – împodobirea bradului de Crăciun. Astfel, opt designeri din România au fost invitați să transpună decorațiunile specifice Crăciunului într-o manieră distinctă, aducând elemente din propriile creații, care să împodobească bradul de Crăciun.

Liliana Țuroiu, Alexandra Calafeteanu, Daiana Melinte, Dalia Poleac, Florentina Giol, Ileana Petrache, Vika Tonu și Laura Olaru – în colaborare cu Dana Ștefănescu au prezentat o viziune proprie asupra folclorului românesc prin expunerea unor brazi inediți, care au adus în centrul atenției elemente autentice românești.

Expoziția „Povestea bradului reCrea(r)t” a avut intrarea liberă, iar scopul principal a constat în ajutorarea copiilor defavorizați în preajma sărbătorilor de iarnă, suma integrală obținută din vânzarea exponatelor fiind donată către organizația neguvernamentală și non-profit – SOS Satele Copiilor România. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 7 decembrie, unde vizitatorii au fost întâmpinați cu felicitări, cărți de povești și decorațiuni realizate de către copii.

Vernisajul a fost unul de impact, ce a reușit să reunească în jur de 50 de persoane printre care s-au numărat designeri și persoane care apreciază astfel de forme de exprimare artistică, iar expoziția s-a bucurat de admirația a peste 100 de persoane pe tot parcursul desfășurării sale.

35. Expoziția „Arcul de Triumf 80”

28 noiembrie – 15 decembrie 2016, Piața Arcul de Triumf

Expoziția în aer liber, coordonată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, a fost prezentată cu ocazia redeschiderii Arcului de Triumf, precum și a Zilei Naționale a României.

Reunind 50 de panouri, expoziția și-a propus să readucă în memoria și în atenția bucureștenilor istoria Arcului de Triumf, începând din 1936 și până în prezent. Pornind de la premisa că Arcul de Triumf, care a împlinit 80 de ani pe 1 decembrie 2016, este expresia monumentală a momentelor glorioase care au marcat istoria României, expoziția a adus în fața publicului fotografii de arhivă care ilustrează atât Arcul și detalii esențiale ale acestuia, cât și personalități marcante, care au scris istoria țării noastre.

Fotografiile au fost însoțite de texte explicative pentru a înlesni o cât mai bună înțelegere a contextului istoric. Proiectul a reprezentat, totodată, un prim eveniment din seria celor care urmează să fie organizate pe parcursul următorilor doi ani în vederea aniversării Centenarului Marii Uniri.

Abonare la Newsletter


Cine ne iubeșteCitește și:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Total time: 1521525508.5668 s