Acasă » Bucharest Christmas Market » Meșteri tradiționali și artiști plastici la Bucharest Christmas Market

Meșteri tradiționali și artiști plastici la Bucharest Christmas Market

Căsuța nr. 1

Familia Niculescu – meșter popular țesături

DSCN1518În familia Niculescu din Stoeneștii Vâlcii, meșteșugul realizării obiectelor de artizanat țesute se transmite din generație în generație. Toate produsele pe care aceștia le expun – ii, fote, eșarfe, perdele, marame sunt lucrate din mătase naturală obținută de la viermii de mătase crescuți chiar la ferma familiei. Obținerea mătăsii se face prin metoda tradițională de  toarcere şi filare a firului de mătase, tras apoi în urzeală pe cele zece războaie de ţesut manual. Îi puteți recunoaște la Bucharest Christmas Market pe membrii familiei Niculescu după gogoşile de mătase pe care le poartă oriunde!

MORARU SABINA – artist plastic ceramist

DSCN1522Sabina Moraru nutrește un profund respect și admirație pentru folclorul tradițional, ale cărui teme și valori sunt perfect reprezentate în tablourile și creațiile sale. Obiectele pe care aceasta le creează sunt lucrate din faianță, pictura reprezentând o stilizare a artei populare.

Căsuța nr. 2

Popa Stelian – meșter popular măști tradiționale

1 2Potrivite pentru a face un cadou special de sărbători, măștile mari sau mici lucrate de meșterul Popa Stelian sunt fabricate, prin metode tradiționale, din împletitură din sfoară de cânepă. La căsuța sa, mai puteți găsi magneți inspirați de modele populare, sacoșă din sfoară lucrată din croșetă, sacoșe din in și cânepă, fețe de masă din pânză cu in, dar și cercei și rame făcute din hârtie (de nepoata sa).

FLORIN POPTEAN – meșter popular arta prelucrării lemnului

DSCN1524Arta prelucrării lemnului este desăvârșită de domnul Poptean, meșter popular care transformă orice bucățică de lemn în forme și figuri concrete.  Obiectele pe care le lucrează nu sunt pur decorative ci au și o dimensiune funcțională: suport pentru carte, sfetnice, jucării, bijuterii.

SPIRIDON FLORIN – meșter tradițional haine de blană

Meșterul tradițional Spiridon Florin încântă doamnele ce calcă pragul târgului de Crăciun cu o colecție generoasă de haine de blană, perfecte pentru gerul de-afară. Oferta sa este completată de căciulile călduroase și de botoșeii lucrați manual.

Căsuța nr.3

LUPASC TUDORITA meșter popular dogărie

Lupașc Tudorița este meșter popular în dogărie și a deprins arta modelării lemnului de la tatăl său, meșteșugar și el. Tudorița lucrează linguri de lemn, cofițe pentru vin, troițe în miniatură folosind motive tradiționale preluate din moș strămoși, din Nereju. La Bucharest Christmas Market puteți admira măștile populare specifice zonei Vrancea pe care le creează cu mult drag.

RODICA ANDREESCU – meșter popular jucării croșetate

Meșteșugul său constă în arta realizării jucăriilor croșetate și din textile. La căsuța sa de la târgul din Piața Universității mai puteți găsi păpuși populare pe lingură lucrate cu fuior de cânepă, proces ce durează aproximativ trei ore, bijuterii hand-made, tricoturi, ornamente și coronițe de brad lucrate manual.

Căsuța nr.5

GĂLAN MARIA – meșteșugar Bucovina (costume populare, ouă încondeiate etc.)

3Gălan Maria, meșteșugar tradițional din Bucovina, lucrează ii din mătase naturală, din bumbac de casă, in topit folosind motive florale sau geometrice pentru împodobirea lor. La căsuța sa de la Bucharest Christmas Market mai puteți găsi și icoane pictate pe lemn și ouă frumos încondeiate.

Căsuța nr. 7

VASILE MOLDOVEANU – meșter popular prelucrarea lemnului

Îndrăgește lemnul din copilărie și a învățat să-l prelucreze de la bunicul său, tâmplar. Sărărițele, lădițele de zestre, pristolnicele, troițele și crucile inspirate din modele vechi sunt lucrate din lemn de tei, frasin sau stejar.

Căsuța nr. 8

Familia Lepădatu – meșter popular prelucrarea lemnului

Familia Lepădatu din Băbeni – Vâlcea a ajuns la a şasea generaţie de meşteşugari, arta prelucrării lemnului fiind transmisă în familia lor din tată-n fiu. Obiectele de artizanat din lemn includ trocuţe, cauce, linguri şi boluri și reprezintă o piedică în calea uitării tradiției autentice românești.

Căsuța nr.9

CHISE FLORIAN – pălincă de Bihor

Chise Florin, pălincar din Bihor rămâne un reprezentant al brandului românesc autentic prin Pălinca Trămuța. Iubitor al folclorului tradițional românesc, îl puteți recunoaște adesea pe Florin Chise după straiele populare și după aroma de pălincă ce îmbie orice trecător.

TIRBAN MARIUS – fitoterapeut

Fitoterapeutul Tirban Marius Gheorghe, din Poienii de Jos, Bihor este omul  pe care trebuie să-l cauți la târgul de Crăciun din Piața Universității dacă dorești să-ți tratezi problemele de sănătate prin remedii 100% naturale. Aici puteți găsi ceaiuri, tincturi, siropuri și alifii.

Căsuța nr.11

ZOTA EMIL – apicultor – miere si produse apicole

Familia Zota, părinți și copii, sunt vrânceni get beget aflați la a treia generație de apicultori. Ferma Zota se bucură de o stupină vastă ce include 360 de familii și a reprezentat România la Berlin. La standul lor puteți găsi următoarele produse: sirop de brad, miere de tei, miere de rapiță și păpădie, miere de salcâm, faguri, polen crud și uscat, propolis și oțet de miere. Figurinele din ceară lucrate cu migală de doamna Zota sunt o încântare pentru toți cei care se opresc să le privească.

Căsuța nr.12

RADU DINCA – pictură pe sticlă

Pictează icoane tradiționale pe sticlă ce înfățișează figurile biblice ale creștinismului ortodox. Ramele sunt lucrate din lemn de rășinoase și ceară de albine colorată. Picturile sunt realizate din tempera și emulsie de ou și ulei iar tehnica folosită este veche.

MIHAELA MOLDOVEANU

Mihaela Moldoveanu are, la standul său, o colecție impresionantă de ii. Acestea sunt lucrate din pânză topită cusută cu fir de mătase, motivele redate fiind preluate din folclor, din toate zonele țării.

Căsuța nr.13

MANCIULEA TUDOR

Manciulea Tudor a învățat singur să lucreze lemnul care, sub acțiunea mâinilor sale, se transformă în obiecte de artă ce împodobesc casele celor care iubesc meșteșugurile populare românești. Bradul, teiul, salcia și orice bucată uscată de lemn sunt transformate în oglinzi, ceasuri, scaune, mese ce păstrează un iz rustic și culoarea vremurilor de demult.

IONESCU LACRAMIOARA  – meșter popular țesături

Arta meșterului popular Ionescu Lacrămioara constă în realizarea țesăturilor din in. Perfecte pentru un cadou special de sărbători sunt fețele de masă, semnele de carte, poșetele pentru sticlă de vin sau broboadele.

Căsuța 14

MATEESCU GHEORGHE – meșter popular Argeș

Gheorghe Mateerscu și soția sa trăiesc ca niște veritabili artiști populari ce prețuiesc tradiția dar reușesc, totodată, să adapteze inovația artistică în meșteșugul lor. La căsuța lor din cadrul Bucharest Christmas Market puteți descoperi obiecte de uz gospodăresc, mic mobilier țărănesc, obiecte de artă decorativă, sculpturi în lemn și icoane pe sticlă

Căsuța nr. 17

ZAPCA MARIA  – meșter popular  Săpânța

4 5Originară din Săpânța, Maria Zapca reprezintă și transmite tinerelor generații arta meșteșugului tradițional cu specific maramureșean. Ea țese, cu măiestrie, covoare, face cergi, cămeşi, zgărdane, costume populare (chiar și pentru păpuși) și trăistuțe, o gamă diversificată de produse tradiționale pe care le puteți admira la Bucharest Christmas Market.

Căsuța nr.20

ROTAR ALEXANDRU – meșter sticlar

_MG_1355Având descendență într-o familie veche de sticlari, care în jurul anului 1600 lucrau sticla la prima fabrică din Romania, de la Porumbacu de Sus, Alexandru Rotaru crede, cu tărie, că fabricarea sticlei este și trebuie să rămână o artă. Îl puteți găsi la atelierul său de la târg, prelucrând la flacără sticla și transformând-o în obiecte artistice de mare valoare.

Căsuța nr. 22

BIBIANA STANCIULOV – magiunul de Topoloveni

Firma Bibianei Stanciulov este furnizor al Casei Regale a Romaniei iar această onoare i s-a acordat deoarece magiunul de Topoloveni este singurul produs de acest fel ”dulce sănătos” conservat, 100% natural, fără aditivi, îndulcitori sau conservanți, fabricat in Romania.

Căsuța nr. 23

MARIA și MARIUS VERDESI – produse tradiționale

Brandul Zimbria poate fi asociat cu produsele tradiționale moldovenești de cea mai bună calitate. Producția de brânzeturi se desfășoară după rețete vechi, autentice, iar producția și procesarea laptelui se face după metode tradiționale. Vă puteți întâlni cu Maria și Marius Verdesi la Bucharest Christmas Market pentru a vă convinge singuri de ce produsele lor sunt din ce în ce mai apreciate și cunoscute în țară.

Căsuța nr. 26

ONU ELISABETA – turta dulce Argeș

Un meșteșug mai puțin cunoscut dar care presupune migală și pricepere este fabricarea turtei dulci, meșteșug care le-a adus recunoaștere familiei Onu din Argeș. Pentru Elisabeta Onu, pregătirea produselor este o artă și urmează un proces clar: frământă coca pentru turtiţe, o modelează și o pune la dospit, în cuptor.

Căsuța nr. 40

CRĂCIUN MIRCEA – costume tradiționale rrome

67Dacă vizitați Bucharest Christmas Market este imposibil să nu vă atragă atenția costumele tradiţionale ţigăneşti si bijuteriile create manual de către Mircea Crăciun, meșter popular.  Costumele lor ţigăneşti au fost purtate de actorii din telenovela “Inimă de ţigan” sau au fost purtate de către participanții emisiunii ,,Dansez pentru tine’’.

Add your comment

Cine ne iubește



Citește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1714189450.1666 s