
Vizitați Galeria CREART la târgul internațional de artă MoBU!
CREART expune trei artiști contemporani români în cadrul celei de-a treia ediții a târgului internațional de artă MoBU: Sabina Legănaru, Otto Constantin și Georgian Bărbieru, în perioada 28 mai – 1 iunie 2025, la ROMEXPO – Pavilionul Central, unde accesul vizitatorilor este gratuit.
Selecția Galeriei CREART din cadrul MoBU reunește lucrări semnate de artiști care au expus anterior în spațiul expozițional de tip white cube din sediul CREART (Piața Alexandru Lahovari nr. 7) și reprezintă o incursiune în programul expozițional al Galeriei CREART, a cărei identitate s-a conturat începând cu 2014.
Artiștii selectați au viziuni artistice diferite, dar complementare: pictură abstractă (Sabina Legănaru), pictură figurativă (Otto Constantin), respectiv pictură conceptuală / lettering (Georgian Bărbieru). Dialogul vizual astfel creat explorează tensiunea dintre introspecție, simbol și expresie materială, fiecare artist propunând o perspectivă unică asupra picturii.
CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Primăriei Municipiului București participă cu galeria sa de artă la MoBu, dar este şi instituţie parteneră în realizarea târgului, contribuind la programul de conferințe moderat de Horea Avram care abordează teme esențiale pentru înțelegerea ecosistemului artistic contemporan: „Cotele artiștilor: valoare, percepție și piața în mișcare” – joi, 29.05.2025, de la ora 14:00, „Parteneriate public-privat” – vineri, 30.05.2026, de la ora 14:00, „Colecționari, dealeri, artiști: Cum se construiește o colecție / Cum intră artiștii în colecții” – sâmbătă, 31.05.2025, ora 14:00.
Pe 29 mai, la conferința „Cotele artiștilor: valoare, percepție și piața în mișcare” moderată de Horea Avram au participat Mihai Zgondoiu, Mihai Scemtovici și Gilda Ghinoiu.
De-a lungul a mai bine de un deceniu, Galeria CREART s-a poziționat prin activitate sa drept una dintre cele mai apreciate galerii de artă contemporană aparținând de o instituție publică: Primăria Capitalei prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție. Proiect de referință al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Galeria CREART este un spațiu expozițional dedicat în special solo show-urilor cu tendință instalaționistă, unde au expus cunoscuți artiști români sau internaționali, dar și promițători artiști emergenți.
O parte dintre proiectele galeriei sunt incluse în evenimentele importante de profil din București: Romanian Design Week, Art Safari, Noaptea Albă a Galeriilor, DOI JOI, CS Week – Săptămâna Sustenabilității sau Anuala Neo Art Connect, CREART fiind, de asemenea, unul dintre partenerii permanenți ai Bucharest Biennale – Bienala Internațională de Artă Contemporană București.
CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București este o instituție publică de cultură care are ca misiune principală promovarea și susținerea valorilor culturale românești, atât la nivel local, cât și internațional. Acționând ca un veritabil ambasador cultural al Capitalei, CREART creează și dezvoltă branduri culturale durabile pentru București și România, îmbinând tradiția cu inovația artistică. Instituția înglobează spațiul și stagiunile Teatrelli – program CREART dedicat artelor performative contemporane, Grădina cu Filme – spațiul estival al CREART pentru cinema, muzică și dezbateri, care a deschis pe 28 mai 2025 a XII-a ediție, și Galeria CREART – platformă pentru arta vizuală contemporană. Prin evenimentele sale de amploare devenite o tradiție in agenda culturală a Capitalei, precum iMapp Bucharest, Târgul de Crăciun sau Festivalul Internațional de Folclor, dar și prin sprijinirea tinerilor artiști și a inițiativelor independente, CREART contribuie la integrarea Bucureștiului în rețeaua marilor orașe culturale ale lumii, consolidând în același timp identitatea culturală autohtonă.
Sabina Legănaru (n. 1982, Horezu) este artistă vizuală absolventă a Facultății de Matematică a Universității din București și UNArte, cu o licență și un master în pictură, membră UAP. Activitatea sa expozițională numără expoziții de pictură, desen, fotografie și instalație în București, Paris, Roma, Florența, Londra, Amsterdam, Montreux, Nisa, Frankfurt și New York. Participarea sa la Salon de la Peinture din Paris și la Bienala de Artă de la Florența reprezintă momente semnificative în parcursul artistic. A studiat și creat timp de 2 ani la Florența și la Roma, iar în prezent trăiește și creează în București.
Otto Constantin (n. 1990) este originar din Constanța. A absolvit în 2009 Colegiul Național Regina Maria din Constanta și în 2012 Universitatea Națională de Artă din București, Secția Pictură. Activitatea sa expozițională numără participări la expoziții de grup organizate la Accademia di Romania a Roma, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, ICR Lisabona, în cadrul Festivalului Via Pontica din Balcic, Street Delivery București și Street art international festival din Sibiu. Cele mai recente expoziții ale sale sunt solo show-ul de la Galeria La Cave a Institutului Francez din Cluj (2023) și colectiva „Caravanserai” de la Galeria Centrului Cultural Atatürk din Istanbul (2023).
Georgian Bărbieru este asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul de Artă Murală și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București. Practica sa artistică este complexă și se desfășoară pe două paliere: pe de o parte, ca profesor, predă artă murală, pe de altă parte, ca artist, experimentează cu pictură, sculptură și instalație.