Acasă » Stiri » Sunetul iubirii: Festivalul Enescu invită la o celebrare fără cuvinte mari a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Sunetul iubirii: Festivalul Enescu invită la o celebrare fără cuvinte mari a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Record-Breaking Music în loc de Breaking News, de ziua lui George Enescu

Eveniment în premieră: peste 30 de organizații rup ritmul cotidian

pentru a duce Balada lui Enescu la publicul larg

Festivalul Enescu invită în continuare și alți doritori să i se alăture pentru a distribui #SunetulIubirii

 

Una dintre cele mai emoționante lucrări ale lui George Enescu, Balada, se va auzi simultan joi, 19 august, începând cu ora 12.15 în mai multe locații din București și diverse orașe din țară, precum și pe mai multe canale media, în proiectul „Sunetul Iubirii”, inițiat de Festivalul Enescu pentru a marca 140 de ani de la nașterea marelui compozitor.

În total, până în acest moment, peste 30 de organizații media, instituții și companii comerciale au anunțat Festivalul că s-au alăturat acestei inițiative a Festivalului Enescu, care are ca rol aniversarea nașterii Maestrului Enescu fără cuvinte mari, ci cu ceea ce el a iubit mai mult – muzica – și într-un mod care aduce în spațiul public una din trăsăturile lui de caracter – generozitatea. Lista este deschisă, iar doritorii pot să preia linkul https://bit.ly/3AOuQkY de pe site-ul Festivalului Enescu, unde va fi difuzată piesa, precum și de pe Pagina de Facebook a Festivalului.

În București, Balada se va putea auzi la Primăria Generală a Municipiului București, în calitate de co-producător al Festivalului Enescu; Biblioteca Metropolitană București (în toate cele 28 de biblioteci și în sediul central); Muzeul Național al Literaturii Române; ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Mare și Pasaj) și Parcul Colțea; Teatrul de Animaţie Țăndărică; Teatrul Ion Creangă; Teatrul Odeon; Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Muzeul Vârstelor; Circul de Stat, inclusiv Circul ambulant din Parcul Izvor. Balada va putea fi ascultată și în Piața George Enescu, datorită CREART, și în parcul din fața Teatrului Odeon, de la o boxă pusă în balconul acestuia.

Mai multe canale media vor duce muzica lui George Enescu la audiențe diverse, din toată țara, modificându-și programul zilnic în onoarea marelui compozitor. Astfel Balada lui Enescu va putea fi ascultată la posturile co-producătorilor Festivalului Enescu – TVR 1, TVR 3, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Cultural; în programele și pe site-urile partenerilor media principali ai Festivalului – RFI România, Europa FM; pe site-ul partenerului principal PRIMA TV; la partenerii media Antena 3 și urban.ro; în publicația de cultură Metropolis, precum și pe mai multe canale TV și radio din Sibiu și din Cluj.

De asemenea, Balada va fi difuzată de canalele digitale interne și externe ale Raiffeisen Bank și va putea fi ascultată la 12.15 de clienții care vor merge în stațiile Rompetrol, pacienții care vor merge în clinicile SANADOR, de clienții care își vor face cumpărăturile în magazinele CORA din București și din țară – Ploiești, Constanța, Bacău, Cluj, în Iulius Mall Cluj; Promenada Mall Sibiu; Habermann Markt din Sibiu, precum și de clienții unor restaurante și cafenele din Sibiu și Cluj.

Interpretarea oferită publicului de către Festivalul Enescu, cu ajutorul partenerilor săi, este cea a faimosului violonist David Garrett și a Filarmonicii din Monte Carlo, sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti. Concertul a avut loc în 2015, la Festival, și a fost sold-out.

 

Informații despre Balada de George Enescu

Balada pentru vioară și orchestră op. 4a, compusă de George Enescu între 1895-1896 și dedicată violonistei Eva Rolland, este alcătuită dintr-o melodie plină de lirism, caldă și dulce, juxtapusă unui episod central aflat la polul opus, mai dramatic, mai rațional, asemănător unui recitativ.

Deși este o piesă de inspirație romantică, dragostea profundă a lui Enescu pentru contrapunct și pentru epoca barocului sunt evidente în caracterul coral al melodiei și în cursivitatea coreliană a acompaniamentului cântat în piano (acel efect de pizzicato cântat de violoncel pe fundal). Lucrarea demonstrează versatilitatea compozitorului, prin  modul în care melodia principală este tratată ca melodia basului atunci când acompaniamentul este transferat într-un registru înalt.

„Printre compozițiile de tinerețe de la Paris se numără mai multe lucrări pentru vioară, toate scrise în 1895 și dedicate Evei Rolland, o violonistă talentată care era fiica proprietăresei lui [Enescu]. Printre ele este o sonată pentru vioară, scrisă într-un stil vienez destul de greoi, dar cu trăsături enesciene foarte marcate, cum ar fi expunerea captivantă de la început cu pianul în octave dedesubtul viorii.” (Noel Malcolm, George Enescu. Viața și muzica)

 

Informații despre proiectul „Sunetul Iubirii”

Festivalul George Enescu marchează 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pe 19 august, prin proiectul Sunetul iubirii. Acesta își propune ca, într-un spațiu public saturat de discursuri pline de vorbe mari, care ignoră adesea ceea ce contează, și marcat de agresivitatea alimentată de pandemie să facă loc puterii vindecătoare și unificatoare a muzicii.

„Proiectul acesta se inspiră din credoul și caracterul lui George Enescu, despre care noi, la Festivalul Enescu, credem că merită să fie un model de urmat pentru români și nu numai. Enescu a trăit pentru muzică și a găsit în muzică expresia supremă a vieții și a iubirii. Enescu a fost generos și atent cu ceilalți oameni, dar, în același timp, de o modestie fără margini. De aceea, în contextul în care pandemia și provocările cotidiene ne lasă adesea debusolați, este important să ne găsim direcția cea bună. Prin Sunetul iubirii vrem să aducem în viața fiecăruia grația întâlnirii cu George Enescu și perspectiva că, indiferent cât de mari sunt provocările, ne putem găsi direcția prin muzică și prin valori autentice, iar când avem nevoie de repere, putem să avem încredere în Enescu și în creația lui. De altfel, citatul enescian cel mai elocvent pentru acest proiect și pentru ce facem  la Festivalul Enescu 2021, când marcăm o istorie de 25 de ediții construite din iubire este: «A crea înseamnă a iubi – căci muzica este iubire sau nimic»”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.

Cei care doresc să se bucure de 5 minute de Sunetul iubirii și să împărtășească această bucurie, cu generozitate, și în spațiul public au diverse opțiuni, printre care:

  • Persoanele private pot intra pe acest link joi, 19 august, de la ora 12.15, pentru a asculta Balada de George Enescu. Dacă vor să împărtășească și cu alții această experiență, pot să distribuie imagini pe platformele de socializare, cu #SunetulIubirii, #Enescu140ani și tag la Festivalul Enescu, să deschidă geamurile de la mașini, dacă sunt în trafic, ca să se audă, să-și invite prietenii și colegii să ia o pauză de la ritmurile cotidiene, cât să-și încarce bateriile cu Sunetul iubirii.
  • Organizațiile media – televiziuni, radiouri, publicații online – sunt rugate să difuzeze pe canalele proprii (transmisiuni radio, tv, online) cele 5 minute cu muzica lui Enescu, simultan cu Festivalul, la ora 12.15. Festivalul oferă gratuit dreptul de a prelua această înregistrare, pentru proiectul din 19 august și poate pune la dispoziție și o înregistrare, pentru posturile TV și radio.
  • Instituțiile publice și companiile sunt rugate să transmită Balada de George Enescu pe canalele proprii către angajați și, în măsura în care este posibil, către publicul larg. Orice eveniment organizat de o instituție/ companie/ organizație poate fi distribuit pe platformele de socializare cu #SunetulIubirii și #Enescu140ani și tag la Festivalul Enescu, pentru a putea fi preluat și pe canalele Festivalului.

 

Informații suplimentare

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3.500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete.  Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1713544471.214 s