Acasă » Stiri » Povestea viorii lui George Enescu la Teatrelli

Povestea viorii lui George Enescu la Teatrelli

Povestea viorii Guarneri del Gesu, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, continuă la Teatrelli, în Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București pe 24 octombrie 2017, de la ora 19:00.

Recitalul Vioara lui George Enescu este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin creart- Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti şi Radio România.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, pentru sunetul său unic, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu, este instrumentul de care Gabriel Croitoru s-a îndrăgostit:

“Eu, la rândul meu, am o vioară veche italiană, care se pare că face parte dintre viorile importante. Încă nu ştiu exact ce meşter lutier a făurit-o.  Însă mi s-a spus de foarte multă lume că e dintre cele mari şi m-am dus, foarte încrezător, cu vioara mea la Muzeul Enescu să văd şi eu cum sună, comparativ cu un Guarneri, bineînţeles. Acolo, toată lumea încântată… Au închis porţile muzeului şi au venit să asiste, căci nimeni nu văzuse, cu foarte mici excepţii, instrumentul.  Aşadar, le-am scos. A mea era mult mai arătoasă decât această vioară Guarneri. Am tras două note pe a mea şi apoi, când am pus mâna pe Guarneri, am şi strâns-o repede  pe-a mea. Nu era cale de întors, era mult mai strălucitoare.  Cu toate că, iată, după 50 de ani în care nu fusese cântată decât foarte rar, ocazional, vioara s-a păstrat, din fericire, în condiţii foarte bune, datorită seifurilor şi tuturor sistemelor de conservare de la muzeu. Insă, toată lumea recunoaşte că, de când a reînceput să sune  pe scenă, îşi redobândeşte, de la un an la altul, calităţi pe care, cu siguranţă, le-a avut înainte”, povesteşte violonistul.

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian:

A. Dvořák:                 Dans slav, op. 72, nr.2

J. Brahms:                 Scherzo

Granados-Kreisler   Dans spaniel

Fr. Kreisler:               Polichinelle

F. Mendelssohn:      On wings of song

M. Moszkowski:       Guitarre

Fr. Kreisler:               Syncopation

C. Porumbescu:        Balada

Cl. Debussy                Clair de lune

Pugnani-Kreisler:     Preludiu și Allegro

Enescu:                       Balada

Fr. Kreisler:               Allegretto

Fr. Kreisler:               Rondino pe o temă de Beethoven

W. Kroll                      Banjo and Fiddle

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1718978293.8795 s