Acasă » Stiri » Postul Paștelui – gastronomie

Postul Paștelui – gastronomie

Din punct de vedere al alimentației tradiționale, Postul Paștilor este o perioadă de creativitate pentru gospodine. Verdeţurile de primăvară, precum urzicile, untişorul, leurda, ștevia, loboda, ceapa verde și usturoiul sau alte minunate daruri ale naturii oferă femeilor şansa de a-şi demonstra competenţa şi măiestria în bucătărie.

În perioadele de post, alimentaţia creștinilor ortodocși, bazată exclusiv pe diversitate vegetală, oferă organismului șansa detoxifierii și a regenerării energetice. Un alt beneficiu al postului, în sensul diversificării sortimentelor alimentare, dar și al valorii simbolice a hranei, sunt produsele de panificație.

În sâmbetele de comemorare a strămoșilor (de pomenire a morților), femeile realizează o adevărată sacralizare a hranei prin modelarea aluaturilor de post în forma colacilor de pomenire, a Bradoşilor şi Sfinţilor de la Mucenici și a mult aşteptatelor vărzări și învârtite (plăcinte cu varză, dovleac, mere sau nucă) pe care gospodinele le prepară în Sâmbăta lui Lazăr, dându-le copiilor și vecinelor spre pomenirea strămoşilor răposaţi.

Prof. univ. dr. Doina Ișfănoni

Cine ne iubeșteCitește și

  • A doua zi de Paști – tradiții

    În a doua zi de Paşti, în comuna Cezieni din zona Romanaţi, județul Olt, are loc o adevărată Sărbătoare a...

  • Prima zi de Paști

    Românii au inițiat și păstrat, de-a lungul timpului, o serie de TRADIȚII ÎN PRIMA ZI DE PAȘTI. În majoritatea zonelor...

  • Sâmbăta de dinaintea Paștilor

    Din punct de vedere teologic, Sâmbăta de dinaintea Paștilor este zi de reculegere. Aceasta închipuie odihna în mormânt a trupului...

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1619721975.3986 s