Acasă » Stiri » Postul Paștelui – gastronomie

Postul Paștelui – gastronomie

Din punct de vedere al alimentației tradiționale, Postul Paștilor este o perioadă de creativitate pentru gospodine. Verdeţurile de primăvară, precum urzicile, untişorul, leurda, ștevia, loboda, ceapa verde și usturoiul sau alte minunate daruri ale naturii oferă femeilor şansa de a-şi demonstra competenţa şi măiestria în bucătărie.

În perioadele de post, alimentaţia creștinilor ortodocși, bazată exclusiv pe diversitate vegetală, oferă organismului șansa detoxifierii și a regenerării energetice. Un alt beneficiu al postului, în sensul diversificării sortimentelor alimentare, dar și al valorii simbolice a hranei, sunt produsele de panificație.

În sâmbetele de comemorare a strămoșilor (de pomenire a morților), femeile realizează o adevărată sacralizare a hranei prin modelarea aluaturilor de post în forma colacilor de pomenire, a Bradoşilor şi Sfinţilor de la Mucenici și a mult aşteptatelor vărzări și învârtite (plăcinte cu varză, dovleac, mere sau nucă) pe care gospodinele le prepară în Sâmbăta lui Lazăr, dându-le copiilor și vecinelor spre pomenirea strămoşilor răposaţi.

Prof. univ. dr. Doina Ișfănoni

creart
creart
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Total time: 1743162082.7281 s