Acasă » Stiri » „Pașaport de Germania” – în avanpremieră la creart

„Pașaport de Germania” – în avanpremieră la creart

Pe 23 mai 2014, începând cu ora 15:00, la creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București vor fi prezentate secvențe din documentarul „Paşaport de Germania”, iar realizatorii filmului vor sta la o discuție cu persoanele implicate. 

afis_pasaport_web_mediumInvitați vor fi Răzvan Georgescu (regizor), Alexandru Solomon (producător), prof. Vintila Mihailescu (SNSPA) şi Bruno Gross (Goethe-Institut).

„Mai bine de 20 de ani, între Germania Federală și România a existat o înțelegere secretă. În plin Război rece, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu le-a permis cetățenilor de origine germană să plece în Germania Federală – în schimbul unei recompense per capita.

„Canalul top secret“, cum i se spunea la Bonn, a costat Germania Federală miliarde, valută cu care guvernul de la București și-a plătit datoria externă. În jur de 250.000 de persoane, o mare parte a minorității germane din România, și-au părăsit în acest fel țara.
Pe baza interviurilor cu politicieni, negociatori și emigranți, filmul documentar „Paşaport de Germania“ analizează această tranzacție.”

Add your comment

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1719139254.2175 s