Acasă » New » „Noaptea de Poezie”, la CREART: cu Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, George Mihăiță și Mircea Vintilă

„Noaptea de Poezie”, la CREART: cu Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, George Mihăiță și Mircea Vintilă

„Noaptea de Poezie”, la CREART:

cu Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, George Mihăiță și Mircea Vintilă

 

Joi, 21 martie 2024, de la ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din Bucureşti (Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7), Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, și asociația Euro CulturArt prezintă „Noaptea de Poezie”, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

Poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Ligia Keșișian și Sorin Gherguț, alături de inegalabilii George Mihăiță și Mircea Vintilă, vor fi în sufrageria Teatrelli și în direct la Radio România Cultural. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a pregătit o instalație art-food, „o felie de poezie”, din 7 torturi ce au un desen și un vers din poeții prezenți în spectacol. Evenimentul este transmis în direct de Radio România Cultural. Inițiatorul programului este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.

„Ce magie, ce poezie, să îi poți asculta, printre șoapte, pe Mircea Vintilă, cu Miruna și cămașa ei de noapte, pe George Mihăiță, cu câteva poeme tulburătoare ale regretaților Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu, pe Ioana Crăciunescu, cu lumea ei magică dintre Piața Chibrit și Izvorul Rece, pe Florin Iaru citind Maestrul regretelor, pe Ligia Keșișian aducându-ne pe Lenuța printre torturile poetice ale lui Mihai Zgondoiu ori pe Sorin Gherguț care ne așteaptă, prin poezie, cu poezie, să ajungem la vârsta deplinei noastre maturități.”, mărturisește Dan Mircea Cipariu, amfitrionul evenimentului de la CREART.

„Noaptea de Poezie” este realizată cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Sponsori: JTI și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Parteneri media: AgentiadeCarte.ro și Propagarta.

„Noaptea de Poezie” este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

IOANA CRĂCIUNESCU este o carismatică actriță de teatru și cinema și poetă. Volumul ei de poezie „Chit sau dublu”, Editura Charmides, a primit Premiul APLER – Cartea de Poezie a anului 2021.

LIGIA KEȘIȘIAN este poetă și traducătoare, membră a PEN Club România. Cartea sa „Anul tigrului de apă”, apărută la Casa de Editură Max Blecher; a primit Premiul Tânărul Scriitor al anului 2023.

SORIN GHERGUȚ este poet și traducător. Traduceri ale versurilor sale au apărut în antologii sau reviste în germană, cehă, turcă și suedeză.

FLORIN IARU este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai generației optzeciste. În 2019, a publicat volumul de poezie „Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro.

GEORGE MIHĂIȚĂ este un maestru al scenei și ecranului, oricine putând spune, la o repede ochire, că a jucat în cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor – „Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, ori că a fost premiat de către UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Alexandr Tarasovici Ametistov din „Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu.

MIRCEA VINTILĂ  face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. A compus cântece pe versuri de George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară. Pe Mircea Vintilă nu-l poți confunda cu nimeni. Este UNIC…

MIHAI ZGONDOIU este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

DAN MIRCEA CIPARIU este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale.

 

Evenimentul este SOLD OUT

 

Program organizat de Primăria Capitalei prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului București

Co-producător: Radio România Cultural (realizator: Anamaria Spătaru)

Co-finanțator: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Parteneri: JTI, Jidvei, Colonial Events

Durata spectacolului: 90 de minute.

 

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1721599464.6729 s