Acasă » New » Expoziție Ammar Alnahhas. Anarhia Ordinii, curatoare Ana-Maria Altmann – Art Safari

Expoziție Ammar Alnahhas. Anarhia Ordinii, curatoare Ana-Maria Altmann – Art Safari

Expoziție Ammar Alnahhas. Anarhia Ordinii, curatoare Ana-Maria Altmann – Art Safari

CREART are propriul spațiu expozițional în cadrul celei de-a 14-a ediții Art Safari,

organizată în Palatul Dacia-România

Perioada 30 mai – 7 iulie

Ca un contrapunct de-a dreptul paradoxal al unei societăți din ce în ce mai dinamice și mai tehnologizate, în care noținea timpului a deviat deja de pe orbita unei conștiințe de sine și omul și-a redus treptat și de bună voie existența la doua premise, și anume aceea de a se interconecta și cea de auto-expunere histrionică, Ammar Alnahhas deschide ferestre spre lumi, care asemenea viselor se află în afara timpului măsurabil, neavănd absolută nevoie de acesta. Asemenea viselor, cosmosul creat de Ammar Alnahhas se supune cu acuratețe ritmurilor unor structuri de basm cu iz oriental.

Format la Academia de Arte din Damasc, artistul se exprimă în demersul de creație plastică și relația dintre formă și culoare, eminamente prin amplificarea strălucirii paletei cromatice, care în gestica ei păstoasă generează un miraculos festin vizual.

Universul creat de Ammar se relevă și se exacerbează prin cadențele straturilor picturale care se condiționează reciproc, fac referire unele la celelalte și în ciuda complexității lor nu rămân niciodată de nepătruns. Propriul sine găsește mereu în nevoia de armonie o busolă care ajută la orientarea în structura multidimensională a lucrărilor.

Fără a friza trivialul, varietatea tematică este primordial axată pe imediatul înconjurător, pe ceea ce ochiul său descoperă în proxima apropiere, transformând-o pe pânză într-un loc a cărei expresie poate deveni o metodă eficace pentru a  reflecta asupra discursului artistic contemporan.

Dincolo de respingerea oricărei goane după senzațional sau a intenției de conceptual, Ammar Alnahhas creează formal, în scheme compoziționale clasice, echilibrate și ordonate, intensificate de expansiunea exploziv-anarhică  a culorii, a luminii și a texturilor. Artistul are un simț acut al spațialității culorii. Luminozitatea transformă câmpurile cromatice înt-un joc de construcție a proporțiilor care eliberează potențialul energetic al culorilor și potențează valoarea tonală a unor acorduri muzicale.

Spațiile picturale, de aici și de aiurea povestesc viața dintr-o perspectivă sau alta, scoțând la iveală invizibile legături între acum și atunci, în pânze ce recreează dinamic un fir narativ. Poetica unui spațiu expandat în permanta lui oscilare între Ordine și Anarhie.

 

Ana – Maria Altmann

Curatoare

 

Ammar Alnahhas este absolvent al Facultății de Arte Plastice a Universității din Damasc (2001). La scurt timp după încheierea studiilor, s-a stabilit în România, în 2006, obținând, 13 ani mai târziu, cetățenia română. Arta lui reflectă într-un mod unic această dualitate a spiritului său, sursele de inspirație se compun atât din experiențele din țara natală, cât și din cele trăite în România.

De-a lungul ultimilor ani, lucrările artistului au fost incluse în numeroase expoziții de grup și expoziții personale, atât în țară, cât și peste hotare, de la Roman până la Damasc, din București până în Kuwait City. Este membru în mai multe organizații profesionale, dintre care Asociația de Arte Plastice din Siria (din 2003) și Uniunea Artiștilor Plastici din România (din 2021). Printre distincțiile primite în decursul carierei se numără premii pentru pictură – Premiul Salonului Vechiului Damasc, 2006 – și pentru sculptură – Premiul Expoziției „Femei Orientale”, 2004 –, cea mai recentă fiind Premiul I la prima ediție a Bienalei Națională de Artă a Orașului Regal Curtea de Argeș, în 2023. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1718608209.3392 s