Acasă » Stiri » Expoziția „Arhitectură și Regalitate” prezentată la Universitatea din Napoli

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” prezentată la Universitatea din Napoli

Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în parteneriat cu Universitatea „Frederico II” din Napoli, Institutul Român de Cultură și Cerectare Umanistică de la Veneția și Accademia di Romania de la Roma, organizează în data de 3 noiembrie 2017, la ora 10.30, vernisajul expoziției „Arhitectură și Regalitate”, la Palazzo Gravina, sediul Departamentului de Arhitectură al Universității din Napoli.

Expoziția se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României și poartă semnătura domnilor acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu – Lapadat, curator – Ionel Stoicescu.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 3– 16 noiembrie 2017, la Palazzo Gravina, la Biblioteca Departamentului de Arhitectură al Universității „Frederico II” din Napoli, intrarea fiind liberă.

Expoziţia ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării;  „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Vernisajului din data de 3 noiembrie 2017, din Napoli, va fi însoțit de un colocviu susținut de prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu – Lapadat, precum și de proiecția filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu.

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Au urmat Galeria creart , sediul ICR Viena și cea de-a 18–a ediție a Festivalul „Etnovember”din Brașov. În 2017 expoziția a fost prezentată deja la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția, în sălile Palatului Princiar din Cetatea Oradea, la Galeria ICR Londra, la sediul Uniunii Arhitecților din România și la Muzeul de Artă din Craiova.

Cine ne iubeșteCitește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1717043113.624 s