Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SEARA FILMULUI ROMÂNESC – ,,ALMANAH CINEMA. ȘASE FILME SCURTE.” DE RADU JUDE + Q&A SESSION

July 1, 2022 @ 9:00 pm - 11:00 pm

| 20 lei + taxe
📅 Vineri, 𝟏 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, de la 🕘 𝐨𝐫𝐚 𝟐𝟏:𝟎𝟎, te invităm în 📍 Grădina cu Filme – Cinema & More (Piața Alexandru Lahovari 7), la 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐚 𝐅𝐢𝐥𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜, unde vom proiecta „𝐀𝐥𝐦𝐚𝐧𝐚𝐡 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚. 𝐒̦𝐚𝐬𝐞 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞” 𝐝𝐞 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐉𝐮𝐝𝐞 (2022), cu Alexandru Dabija, Cristina Drăghici și Șerban Pavlu, care apare în cinematografe pe 1 iulie.

🗣 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐨 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐐&𝐀 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐥𝐦 𝐈𝐥𝐞𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐢̂𝐫𝐬𝐚𝐧, cu regizorul Radu Jude.

◾ „Așa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, așa ar trebui să poată și un regizor de film să își adune filmele scurte și să le ofere publicului într-un volum”, spune Radu Jude.

◾ Filmele reunite în proiect sunt „𝐂𝐚𝐫𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐧𝐚”, „𝐏𝐨𝐭𝐞𝐦𝐤𝐢𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐢”, „𝐀𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐅𝐫𝐨𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐄𝐬𝐭”, „𝐂𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐞𝐬̦𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢”, „𝐀 𝐩𝐞𝐝𝐞𝐩𝐬𝐢, 𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐞𝐠𝐡𝐞𝐚” și „𝐏𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐨𝐭𝐢𝐜”.
◼ „Caricaturana”, în care sunt puse în scenă caricaturile lui Daumier, după o idee de S.M. Eisenstein, a fost selectat în competiţia Pardi di Domani Corti d’Autore la Festivalul de Film de la Locarno 2021.

◼ „Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo „ca o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. Filmul pornește de la faptul că în 1905, marinarii de pe Crucișătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei.
◼ „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, a fost inclus în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2022. „Poate fi descris ca un readymade comentat (vorba cuiva: «Duchamp is my lawyer!»), obiectul în cauză fiind fabulosul album foto de pe Frontul de Est al Regimentului 6 Roșiori”, explică Radu Jude.
◼ „Cele două execuții ale Mareșalului”, prezentat printre altele la Gijon Film Festival sau Vila Do Conde, deconstruiește cinematografic mitul creat în jurul Mareşalului Ion Antonescu. „Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuției Mareșalului Antonescu din 1946 sunt așezate în paralel cu scena execuției recreată de maestrul Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1993)”, afirmă Radu Jude. Revista Cineaste a notat: „Scurtmetrajul lui Jude este o deconstrucție iscusită și cutremurătoare a imaginii de arhivă – analizând diferențele dintre ce este arătat și ce este văzut – și este cel mai bun de tipul acesta de la «Letter to Jane» (1972) al lui Godard și Gorin”.
◼ „A pedepsi, a supraveghea”, lansat în 2019, este, după cum precizează cineastul, „un film despre felul în care Puterea se pune în scenă: o dată prin text, apoi prin imagine”.
◼ „Plastic semiotic”, prezentat în 2021 la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. „«Dicționarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animație fără animație. Și o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.
AP12
__
🟣 Accesul începând cu ora 20:00
🎟 Bilete disponibile online – https://eventbook.ro/…/bilete-gradina-cu-filme-almanah…
🎟 și la Casa de bilete CREART (Piața Alexandru Lahovari 7 – deschisă Lu-Vi 14:00-19:00 / Sâ-Du 16:00-19:00)
ℹ Detalii, program și regulament de participare: https://www.creart.ro/gradina-cu-filme-cinema/

Details

Date:
July 1, 2022
Time:
9:00 pm - 11:00 pm
Cost:
20 lei + taxe
Event Categories:
,

Organizer

Creart
Phone:
021 318 3804
Email:
Website:
http://creart.ro

Venue

Grădina cu Filme – Cinema & More
Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, București, România
+ Google Map
Website:
www.gradinacufilme.ro
creart
Total time: 1716408491.0217 s