Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Proiecție de scurtmetraje documentare: O călătorie de 100 de ani

June 25, 2020 @ 9:00 pm - 11:00 pm

| Free

Pe 25 iunie, ca o continuare a celebrării Zilei Universale a IEI, vă invităm în Grădina cu Filme, de la ora 21:00, pentru a viziona o serie de scurtmetraje dedicate acestei superbe piese din portul popular românesc, precum și redescoperirii valorilor și tradițiilor românești.

De la ora 21:00, vom proiecta scurtmetrajul Iuliei Gorneanu – „Sânziene. Sărbătoare și veșmânt” – care aduce în atenția publicului importanța IEI, dar și semnificațiile, tradițiile și ritualurile de Sânziene, urmat de o prezentare video a proiectului semnat de Liliana Țuroiu – „Zestrea” – un model de reinterpretare și revalorificare a IEI în zona design-ului vestimentar, o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc, în care piese precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate în creaţiile sale.

De la IE vom trece apoi la valorile și tradițiile românești în sens mai larg: în parteneriat cu Fundatia Domeniul Otetelisanu, vom proiecta o selecție din cele 50 de scurtmetraje realizate în cadrul proiectului „O călătorie de 100 de ani”, care prezintă fabulosul drum parcurs pe urmele fotografului german Kurt Hielscher prin România anilor 1900.
www.100deani.ro

Proiecția va fi urmată de un Q&A Session cu persoane implicate în producția acestor filme, printre care Cristian Gugu, cel care semnează conceptul artistic al proiectului, precum și regia unora dintre scurtmetraje.

Povestea „O călătorie de 100deani”:

„Folosind hărți vechi de o sută de ani, profesioniști în cinematografie, artă fotografică, design digital, literatură, alături de istorici și documentariști pornesc într-o călătorie prin România de astăzi. “O călătorie de 100 de ani”, proiect inițiat de “Fundația Domeniul Otetelișanu” și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenar, este o cercetare, din perspectiva multiplelor limbaje de expresie contemporane, care pornește de la fabulosul drum parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin România aflată în reconstrucție după Primul Război Mondial. Păstrând plăcerea de vânător evocată cu o sută de ani în urmă, trei echipe de filmare și-au propus să înțeleagă importanța contemporană a acestui album. Artiști din diverse domenii și-au luat ca reper călătoria lui Hielscher pentru a evalua, într-un limbaj actual, România de astăzi. Urmând această hartă, documentarea s-a realizat în toate regiunile din România, Sudul Basarabiei (Ucraina), Cadrilater (Bulgaria) și Republica Moldova. Pasionat de arta sa și fascinat de subiectul pe care îl avea în cercetare, fotograful german Kurt Hielscher a călătorit vreme de un an prin România, răstimp în care a făcut mai bine de 5000 de fotografii care surprind peisaje, colțuri semnificative din orașe sau sate, un amplu reportaj, delicat și profund, care vorbește despre cultura vechii Românii și despre viața oamenilor dintr-o Românie Mare.

Kurt Hielscher a cercetat amănunțit o țară, cale de 25.000 km, în încercarea de a-i surprinde esența, identitatea și sufletul profund. A ales 304 de imagini, cele mai frumoase din setul realizat în munca de cercetare, prezentând lumii România și valorile sale identitare.

Accesul începând cu ora 20:00

*Intrarea liberă cu rezervare
**Rezervări pe Bilete.ro și la casa de bilete creart
***Vă rugăm să consultați Regulamentul Grădinii înainte de a rezerva: www.creart.ro/gradina-cu-filme-cinema

Details

Date:
June 25, 2020
Time:
9:00 pm - 11:00 pm
Cost:
Free
Event Categories:
,

Organizer

Creart
Phone:
021 318 3804
Email:
Website:
http://creart.ro

Venue

Grădina cu Filme – Cinema & More
Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, București, România
+ Google Map
Website:
www.gradinacufilme.ro
creart
Total time: 1721790535.7701 s