Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lecturi Șoptite

February 15, 2023 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Miercuri, 15 februarie 2023, de la ora 19.00, Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și asociația Euro CulturArt vă invită la performance-ul pro-lectură intitulat „Lecturi Șoptite”. Dedicat Zilei Naţionale a Lecturii, evenimentul va avea loc în sala Teatrelli de la sediul CREART (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7) și îi are protagoniști pe muzicianul și scriitorul Nicu Alifantis, scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și curatoarea Ioana Iuna Șerban, scriitorul și profesorul de neurologie Bogdan O. Popescu și artistul vizual și scriitorul Mihai Zgondoiu.

 

Invitaţii vor citi din cărțile lor și din cărți care le-au schimbat viața. Lectura protagoniștilor cu publicul va urmări relația intimă a comunicării textelor, față în față, chip către chip, într-un spațiu fără amplificare, luminat de lampadare, rezonat de sonurile memorabile ale Maestrului Nicu Alifantis. Fiecare spectator va primi la final o carte cu autograf oferită de autorii invitați.

 

Scriitorul și curatorul proiectului, Dan Mircea Cipariu, privește „Lecturi Șoptite” ca pe un mod de a revendica spațiul intim al lecturii. „Matei Călinescu, în jurnalul său, amintea de vorbirea în șoaptă și de o șoaptă a sensului. Oferim un dar-lectură în lumina intimă a lampadarului, ca niște șoapte ale sensului care să ne (re)interpreteze și să ne elibereze”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu.

 

 

  • Co-producător: Radio România Cultural (realizator: Anamaria Spătaru)
  • Parteneri: AgentiadeCarte.ro, Propagarta.ro, Observator cultural, Amos News
  • Durata spectacolului: 90 de minute.

 

_________________________________________________________________________

  • Nicu Alifantis este bine-cunoscutul muzician, actor, poet, cântăreț și compozitor român de muzică folk și muzică de teatru. Pentru „Lecturi Șoptite”, el va recita și cânta o parte din compozițiile sale. Cea mai recentă cartea a sa este albumul Memorabilia – A treisprezecea noapte, apărută la editura Muzeului Literaturii Române.

 

  • Chris Simion-Mercurian este scriitoare și regizor de teatru. Pentru prima ei carte publicată, Dragostea nu moare. O concluzie la 16 ani, a fost recunoscută de George Pruteanu ca „un fel de pui de Cioran în fustă lungă și neagră”. Cea mai recentă carte a sa – Dicționar de optimisme – a fost publicată la editura Trei în decembrie 2020.

 

  • Ioana Iuna Șerban este poetă, curator asistent la MARe/Muzeul de Artă Recentă și doctorand la CESI/Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. În 2021, a publicat volumul de poezii intitulat Un viitor care se potrivește trecutului, volum însoțit de reproduceri după lucrări de Anca Mureșan.

 

  • Bogdan O. Popescu este Șeful Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina, Președintele Societății de Neurologie din România, dar și autor de poezie și proză scurtă. Cel mai recent volum de poezie, Cartea Războiului, a apărut la editura Vellant, cu o prezentare de Mircea Cărtărescu.

 

  • Mihai Zgondoiu este artist, curator și galerist independent, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara și art editor. În 2018, i-a apărut studiul doctoral Matrițe vizuale și noile media, Editura Brumar. În 2022, a primit Premiul pentru Multimedia al Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2021.

 

  • Dan Mircea Cipariu este scriitor, jurnalist, doctor în filologie și profesor de scriere creativă. În 2007, volumul său de poeme Tsunami, editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2022, a publicat volumul META VERS.

 

Details

Date:
February 15, 2023
Time:
7:00 pm - 9:00 pm

Organizer

Creart
Phone:
021 318 3804
Email:
Website:
http://creart.ro

Venue

Sediul Creart
Str. Alexandru Lahovari, nr. 7, Bucuresti, Bucuresti-Ilfov România
+ Google Map
Phone:
021 318 3804
Website:
http:/creart.ro
creart
Total time: 1721534533.6674 s