Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gala Viorica Cortez si invitatii

October 10, 2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

„Supranumită ‘Carmen a secolului XX’, Viorica Cortez, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile, cu o carieră internațională pe toate scenele importante ale lumii, alături de cei mai mari interpreți de operă ca Placido Domingo, Montserrat Caballe, Alfredo Kraus etc., va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată! Gala Aniversară Viorica Cortez și prietenii marchează împlinirea a 50 de ani de când artista a cucerit laurii Concursului Internațional de Canto de la Toulouse, moment de început al unei frumoase cariere internaționale.

Vineri, 10 octombrie (ora 19:00), alături de celebra mezzosoprană vor evolua patru artiști români de asemenea cu o impresionantă carieră peste hotare: soprana Leontina Văduva, tenorul Călin Brătescu, baritonul Florin Estefan și violonistul Remus Azoiței. Programul galei reunește arii celebre din opere semnate de mari compozitori ca Saint-Saens, Verdi, Puccini, Massenet, Rossini, Ceaikovski ș.a. Întregul eveniment prezentat de Orchestra Națională Radio se va desfășura sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijorului principal al ansamblului.

Gala dedicată celebrei soprane este organizată de Radio România și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, prezentator și coordonator artistic al evenimentului fiind jurnalistul și realizatorul Marius Constantinescu. Partenerii galei sunt CreArt — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Kaufland România, Floria.ro. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei Italiei în România.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Scala din Milano, Metropolitan Opera — New York, Staatsoper Viena, Arenele din Verona, Gran Teatre del Liceu — Barcelona, Opera din Paris, absolut toate teatrele lirice importante din lume sunt locuri unde mezzosoprana Viorica Cortez, care debutase la doar 17 ani la Iași, a scris pagini de istorie cu roluri principale interpretate magistral.

În anii ’70, cariera extrem de intensă a artistei care a părăsit România pentru a-și putea construi un drum artistic inegalabil, însemna Dalila (Samson și Dalila) la Paris într-o zi, pentru ca în ziua următoare să devină Azucena (Il Trovatore) la Milano și apoi Giulietta (Povestirile lui Hoffmann) la Chicago, săptămâna următoare. De la mijlocul anilor ’80, Viorica Cortez a ales să interpreteze roluri de compoziție complexe, de maturitate, adaptate momentului carierei sale, talentul său dramatic extraordinar și bogăția vocii dând naștere unor partituri interpretate de o manieră cu totul specială. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari voci lirice care au existat vreodată, Viorica Cortez se bucură astăzi și de titlul de una dintre cele mai longevive mezzosoprane.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, își desfășoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, participă la turnee și este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate. Din 2012 Tiberiu Soare este dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau turneelor internaționale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și alături de Filarmonica George Enescu la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Leontina Văduva a debutat la Theatre du Capitole din Toulouse cu rolul Manon din opera cu același nume de Massenet, succes urmat de numeroase solicitări pe scene lirice importante, la festivaluri internaționale cunoscute, alături de artiști de renume. A fost aplaudată la Paris (Opera din Paris, Chatelet, Opera Comică, Theatre des Champs Elysees, Sala Gaveau), Londra (Covent Garden), Scala din Milano, Viena (Staatsoper), New York (Metropolitan), precum și pe scenele teatrelor lirice de la Florența, Genova, Torino, München, Berlin, Koln, Leipzig, Hamburg, Barcelona, Madrid, Bilbao, Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Tokyo, Osaka etc. A fost distinsă cu Premiul de Operă Laurence Olivier, fiind adesea invitată să cânte la Royal Opera House — Covent Garden. În 2000, soprana a cântat la Metropolitan Opera — New York o serie de șase spectacole cu La Bohcme, în rolul principal feminin, Mimi.

Tenorul Călin Brătescu a fost recent aplaudat pe scene importante din lume, ca Opera din Frankfurt, Opera din Paris, Opera din Hamburg, teatrele lirice din Licge sau Koln, construindu-ți o frumoasă carieră internațională. Colaborează de asemenea cu teatrele lirice sau filarmonicile din țară și a participat la turnee internaționale în Italia, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elveția.

A fost distins cu importante premii: Premiul Ludovic Spiess în 2003, Premiul Fundației Darclee la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee, Brăila, în același an. În 2004, a obținut Marele Premiu al Concursului Internațional pentru Cântăreți de Operă Citta di Alcamo, Italia.

Baritonul Florin Estefan a fost aplaudat pe multe scene din România și din străinătate, în Grecia, Austria, Cehia, Japonia, S.U.A, Australia, Marea Britanie ș.a. Repertoriul său liric este unul variat și cuprinde roluri în opere precum Don Giovanni (Don Giovanni) — Mozart, Le Nozze di Figaro (Contele Almaviva și Figaro) — Mozart, Lucia di Lammermoor (Enrico) — Donizetti, Don Pasquale (Malatesta) — Donizetti, L’Elisir d’Amore (Belcore) — Donizetti, Il Barbiere di Sevilla (Figaro) — Rossini, La Bohčme (Marcello) — Puccini, Madama Butterfly (Sharpless) — Puccini, La Traviata (Germont) — Verdi ș.a. Florin Estefan a absolvit în 2007 studiile de specialitate la Cardiff International Academy of Voice și a participat apoi la numeroase ateliere de perfecționare, cu nume importante ale artei lirice internaționale: Dennis O’Neill, Ileana Cotrubaș, Dame Ann Murray, Dame Kiri Te Kanawa.

După absolvirea Conservatorului din București și obținerea unei burse de studii la renumita Juilliard School din New York, violonistul Remus Azoiței și-a început o frumoasă carieră internațională, fiind aplaudat în săli prestigioase: Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot — Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice — Veneția, Auditorio Nacional — Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemenea în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg și Santander. Remus Azoiței a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles sau Orchestre Philarmonique de Radio France la București etc.

În 2001, Remus Azoiței a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, el a pus bazele Societății Enescu din Londra, fiind unul dintre membrii fondatori, precum și directorul său artistic, poziție pe care o ocupă și în prezent. Remus Azoiței cântă la o vioară Gagliano din 1753, aparținând colecției Academiei Regale de Muzică din Londra.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația Radio România — Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere — Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu — autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.”

Sursa: AGERPRES

http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/10/07/comunicat-de-presa-radio-romania-10-42-57

Details

Date:
October 10, 2014
Time:
7:00 pm - 9:00 pm

Organizer

Creart
Phone:
021 318 3804
Email:
Website:
http://creart.ro

Venue

Sala Radio
Strada Gen. H. M. Berthelot 60-64, Bucuresti, România
+ Google Map
creart
Total time: 1713531572.1883 s