Acasă » Stiri » Ce a însemnat anul 2013 pentru creart

Ce a însemnat anul 2013 pentru creart

Anul 2013 a reprezentat pentru creart, Centrul de Creație, Artă și Tradiție, o continuare firească și evolutivă a proiectelor și evenimentelor culturale de anvergură, care țes identitatea sa și care îi confirmă statutul de instituție de cultură, dar și un prilej de înnoire și de diversificare a programului său cultural. Să începem cu cei doi piloni care marchează existența creart în anul ce tocmai s-a încheiat: rebrandingul instituțional și deschiderea sălii de spectacole teatrelli. O nouă viziune asupra misiunii și obiectivelor s-a tradus, la nivel vizual, printr-o schimbare a elementelor identitare de bază: logo-ul, ortografierea numelui și site-ul oficial www.creart.ro. Tonul prietenos și coloristica veselă a noii identități se armonizează cu activitățile pe care le demarează creart și cu dorința sa de a-și extinde publicul, atrăgând tinerii către fenomenele culturale și artistice locale sau internaționale.

Simultan cu desfășurarea procesului de rebranding, sala teatrelli și-a făcut apariția în universul cultural-artistic bucureștean, propunând o formulă nouă a ideii de spectacol. Teatrelli înseamnă un mix elegant și armonios dintre o sală de spectacole, unde privitorul asistă la reprezentații de teatru, balet, concerte de jazz sau folk, și un spațiu de întâlnire între prieteni, la un pahar de vin sau o ceașcă de cafea. Anul trecut, artiști consacrați dar și tinere talente au scris primele pagini din istoria sălii teatrelli și au reușit să insufle publicului stări, sentimente și trăiri artistice puternice.

Evenimentele creart au reușit și în anul 2013 să scoată bucureștenii din casă și i-au îndreptat către parcuri, zone centrale din capitală și chiar către propriul sediu pentru o celebrare a Artei autentice.

Astfel, în weekend-ul 21 – 23 iunie, parcul Cișmigiu a fost animat de manifestațiile artistice și culturale desfășurate în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor ,,Muzici și Tradiții’’. La eveniment au fost prezenți peste 1200 de artiști din întreaga lume: greci, sârbi, aromâni, ucrainieni, ruși-lipoveni, germani, tătari, rromi, italieni, maghiari și bulgari. Bucureștenii s-au putut bucura, pe parcursul celor trei zile, de spectacole folclorice, târg de meșteșugari, de o zonă gastronomică încărcată de gustări tradiționale românești, de plimbări cu trăsuri și ponei și de ateliere de creație unde cei mici au deprins meșteșugul tradițional al țesutului, cusutului, picturii, sculpturii și modelajului. Totodată, ediția din 2013 a dorit să ofere vizitatorilor experiențe noi și să reîmprospăteze structura festivalului, astfel că organizatorii și-au scos din mânecă resursele de creativitate și au pus în scenă un nou concept de petrecere a timpului liber. Rezultatul s-a numit Fân Zone și a constat în amenajarea unui spațiu neconvențional unde publicul a stat pe iarbă, printre căpițe de fân, ascultând DJ și trupe cunoscute reinterpretând folclorul autentic.

creart a celebrat și anul trecut Paștele și Floriile într-un mod unic, festiv, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a evenimentului “Tradiţii şi Flori de Sărbători”. Astfel, în perioada 26 aprilie – 5 mai, în Parcul Cişmigiu, tradițiile și obiceiurile românești au prins viață iar meșteșugari din toate regiunile ţării au bucurat vizitatorii cu podoabe lucrate manual, bunătăţi specifice sărbătorilor și aranjamente florale. Pe lângă momentele artistice susţinute de fanfare, cvartete şi grupuri de copii, atelierele “Creative Arts”  au adus în faţa doritorilor activităţi de reciclare, pictură şi desen, handmade, design textil, artă florală şi colaj iar librăria mobilă BookLand  a adus iubitorilor de carte peste 5.000 de titluri din toate genurile artistice, reprezentând 120 de edituri.

Pentru iubitorii de film, creart a creat rețeta perfectă și i-a dat numele de CinePark. Ce poate fi mai relaxant decât weekendul petrecut în aer liber, în Parcul Herăstrău de această dată, alături de prieteni sau familie, în compania unui film bun? Bucureștenii au avut ocazia să experimenteze acest lucru în perioada 24 mai – 14 septembrie. Fenomenul cinematografic românesc a fost celebrat în data de 20 septembrie, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Cea de-a patra ediţie a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecţii speciale ale unor filme de referinţă pentru cinematografia autohtonă.

Expozițiile tematice au constituit un nucleu cultural al activității instituției și au reușit să formuleze un program ce a conjugat aşteptările unui public vast, cu apetenţă pentru manifestaţii moderne, contemporane. Pe pereții sălii creart s-au succedat nume importante ale spațiului artistic bucureștean, dar și tinere talente, dornice să se afirme în domeniul artistic.

Astfel, în perioada 16 septembrie-6 octombrie prin expoziția de fotografie  “Inspired By Bucharest” organizată de creart și B365.ro cei mai buni 12 fotografi dintre cei care au participat la concursul organizat de B365.ro  „Top 15 cele mai frumoase fotografii din Bucureşti”  au avut ocazia să-și prezinte lucrările. Fotografiile expuse au dezvăluit frumusețea unui oraș imprevizibil, colorat, dinamic, care poartă strălucirea vremurilor demult apuse. Un București al contrastelor, în care fiecare locuitor vibrează, simte și trăiește altfel și care constituie o permanentă sursă de inspirație.

Odată cu expoziția ,,Inspired by Bucharest”, creart a găzduit și proiecția filmului ,,Colțuri de București” în data de 23.09.2013, proiect cultural ce îi aparține regizorului și scenaristului Vlad Trandafir. Acesta își propune să scoată în evidență memoria afectivă a locurilor și tensiunea lor emoțională, redate de amintirile bucureștenilor. Mărturiile care dau substanța filmului aparțin atât unor oameni născuți în București, cât și celor adoptați de oraș, printre care personalități precum: Adina Nanu, Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Dan C. Mihăilescu, Tiberiu Soare, Vintilă Mihăilescu,  Paul Negoescu sau Marius Constantinescu.

Urmărind mișcările culturale din ultimii ani, s-a putut observa o dezvoltare fără precedent a artei urbane și a artistului tânăr pentru care arta este o formă de manifestare a relației cu lumea. Scopul urmărit de creart prin organizarea expoziției PopCultEgo în perioada 29 octombrie – 17 noiembrie a fost, în primul rând, de a oferi o platformă de expunere în serviciul tinerilor creatori, care prin arta lor au reușit să se facă apreciați și respectați.

Venirea iernii și, implicit, a sărbătorilor de iarnă a fost celebrată prin două evenimente culturale importante: expoziția „Crăciunul Ilustrat”, organizată de Clubul Ilustratorilor cu sprijinul creart, care mai poate fi vizitată până la data de 2 februarie și Bucharest Christmas Market, târgul de Crăciun oficial al orașului București. Acesta din urmă s-a bucurat în 2013 de 70 000 de vizitatori care au putut admira bradul înalt de 15 metri și căsuțele meșterilor tradiționali încărcate cu ornamente și decorațiuni de sezon, obiecte tradiţionale şi produse de manufactură. La mare căutare au fost produsele specifice bucătăriei tradiționale românești, sărmăluțe maramureșene la ceaun, pomana porcului, fasole cu cârnați, mămăliguță, pâine la cuptor și cârnați picanți. Printre amatorii de dulciuri, au făcut senzaţie turta dulce şi prăjiturile de casă, scovergile ardelenești și plăcintele poale-n brâu.  La Bucharest Christmas Market, copiii s-au putut fotografia în cadrul proiectului ,,Crăciun cu Îngeri’’, cei mici s-au putut bucura de o călătorie fascinantă în carusel și de o experiență de neuitat la Casa lui Moș Crăciun, care le-a ascultat dorințele și le-a inclus pe lista sa de cadouri. Și anul trecut, spectacolele de la scenă au reprezentat atracția serilor de decembrie, punctul culminant al manifestațiilor artistice fiind concertul extraordinar de Crăciun prin care toți cei prezenți, purtați de acordurile naiurilor și vioarelor, au înțeles semnificația sărbătorilor de iarnă.

Punând punct unui an plin de reușite și de împliniri, creart și-a propus, ca rezoluție de Anul Nou, să continue și în 2014 seria evenimentelor culturale și artistice de succes, pregătindu-le bucureștenilor experiențe unice. Un început nou, speranțe reînnoite și idei de succes au dat startul poveștii creart, fila 2014!

Add your comment

Cine ne iubește



Citește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1726565501.6268 s