Acasă » Stiri » Fiecare poveste are un decor și fiecare decor are o poveste! La ,,Tradiții și Flori de Sărbători” armonizăm lumea tradițională cu universul Sărbătorilor Pascale

Fiecare poveste are un decor și fiecare decor are o poveste! La ,,Tradiții și Flori de Sărbători” armonizăm lumea tradițională cu universul Sărbătorilor Pascale

Cea de-a V-a ediție a evenimentului dedicat Floriilor și Paștelui, ,,Tradiții și Flori de Sărbători”, organizat de creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, va reanima, începând cu 11 aprilie, Parcul Cișmigiu. Decorul natural al parcului, peste care primăvara a aruncat nuanțele proprii de verde, înnobilând copacii cu teme ale renașterii, se suprapune cu cel realizat cu ocazia evenimentului găzduit în acest parc. Dacă veți avea ocazia să vizitați Parcul Cișmigiu în perioada 11 – 21 aprilie veți putea admira straiele de sărbătoare în care a fost înveșmântat și veți putea trăi experiența sinestezică care vă așteaptă aici: miresme ale mâncărurilor tradiționale, ale bunătăţilor specifice sărbătorilor și parfumul florilor de primăvară, toate reunite sub imaginarul pascal al universului tradițional românesc.

Decorul care încadrează un eveniment este esențial deoarece, sub auspiciile sale, sunt corelate toate simbolurile și temele recurente ale momentului calendaristic ales și ale rațiunii organizării acestuia. El este începutul drumului către inițierea în taina metaforei sărbătorii pe care o înglobează. În cazul evenimentului „Tradiții și Flori de Sărbători” dedicat celebrării Sărbătorilor Pascale, geografia spațiului combină atât elemente ce țin de spiritualitatea românească în dimensiunea sa patriarhală (motivul farfuriilor tradiționale, simbolistica ouălelor de Paște) dar și de cea culturală (dacă vă era dor de Caragiale, iată, îl veți regăsi, printre rânduri, sau mai bine zis, printre copacii înfloriți ai parcului, la ,,Tradiții și Flori de Sărbători”).

Elaborat la nivel stilistic și simbolic ca un spațiu de congruență între lumea tradițională, cu meșteșugurile și cutumele sale, și universul pascal reinterpretat în manieră autentic românească, decorul trimite, prin simplitatea și geometria sensurilor elementelor alese, la un eveniment tematic valoros. Viaceslav Vutcariov, scenograful evenimentului ,,Tradiții și Flori de Sărbători” edifică alegerea elementelor primare ale decorului: ,,Decorul s-a concretizat în jurul ideii populare a decorării pereților caselor țărănești cu farfurii frumos pictate, mărturii ale imaginației meșterilor populari. Totodată, pentru a integra simbolistica sărbătorilor de Paște în ansamblul scenografic ales, am utilizat pentru configurarea spațiului oul pascal și iepurașul tematic.’’

Laitmotivul decorului este, deci, farfuria aleasă special deoarece reprezintă o sinteză a artei tradiționale și rămâne, în ansamblul obiectelor populare, un element important din punct de vedere decorativ și funcțional. ,,Farfuria care decora casele țărănești și amintea de harul creatorilor săi este readusă în spațiul citadin și revalorificată, prin utilizarea sa ca element pivot al decorului, la evenimentul din Parcul Cișmigiu”.

Foișorul, element central al decorului, un ,,Axis Mundi” al parcului, este readus, prin decorul realizat din farfurii și păretarul care-i strânge ,,brâul”, în lumea tradițională românească. Spațiu prin excelență al muzicii, foișorul reprezintă scena pe care orchestrele invitate la eveniment își vor intona cântecele, așa cum se obișnuiește în parcurile din toate marile orașe ale lumii.

Construit ca un elogiu al sărbătorilor de Florii și Paște, drumul prin parc este străjuit de norișori ,,atipici”, un pic ,,nonconformiști”, fiind realizați din ouă decorate în spiritul sărbătorilor care se apropie, îmbinate și armonizate astfel încât să trezească în sufletul fiecărui vizitator ideea de înalt, de liniște și de emoție festivă.

Părăsind pentru puțin timp teritoriul populat de imagini ale universului tradițional țărănesc și ale spiritualității române, a fost inserat, în structura decorului, un element care să stârnească amuzamentul vizitatorilor și să confere un sens cultural spațiului, prin redarea unei scene din schița ,,D-l Goe” de I.L. Caragiale. Astfel, într-o replică a trenului ce-l ducea pe Goe de 10 mai la București, fiecare dintre noi va putea să devină personificarea, fidelă sau nu, a răsfățatului mariner. La ,,Tradiții și Flori de Sărbători”, în zona specială amenajată pentru fotografii, veți putea reconstitui, într-un instantaneu, călătoria cu trenul, plină de peripeții, a domnului Goe la București. Tot pentru deliciul vizitatorilor și pentru dorința lor de a se fotografia este amenajat un al doilea spațiu foto.

Vă invităm să primiți un strop din lumea tradițională în sufletele voastre, un fragment din misterul sărbătorilor pascale și gândurile bune ale organizatorilor evenimentului ,,Tradiții și Flori de Sărbători”.

Cine nu și-ar dori să se plimbe, măcar puțin, prin decorul de motive și simboluri autentic românești din Parcul Cișmigiu?

Add your comment

Cine ne iubește



Citește și

Subscribe to our newsletter

* = required field
creart
Total time: 1711704913.0809 s